Jump to content

Kolonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grafiku i territoreve aktuale jovetëqeverisëse

Një koloni është një territor që i nënshtrohet një forme sundimi të huaj. [1] [2] Ndonëse dominohet nga kolonizatorët e huaj, rregulli mbetet i ndarë nga vendi origjinal i kolonizatorëve, shteti metropolitane (ose "vendi mëmë"), brenda administratës së përbashkët imperialiste . Kjo ndarje administrative koloniale, edhe pse shpesh e paqartë, [2] i bën kolonitë as territore të aneksuara apo të inkorporuara dhe as shtete kliente . Kolonitë në kohën e sotme identifikohen dhe organizohen si territore të varura jo mjaftueshëm të vetëqeverisura . Kolonitë e tjera të së kaluarës janë bërë ose të përfshira mjaftueshëm dhe të vetëqeverisura, ose të pavarura, me disa të dominuara në një shkallë të ndryshme nga shoqëritë e mbetura koloniale të kolonëve ose nga neokolonializmi .

Termi koloni e ka origjinën nga colonia e lashtë romake , një lloj vendbanimi romak. Rrjedh nga colon-us (fermer, kultivues, mbjellës ose kolon), ai mbart me vete kuptimin e 'fermës' dhe 'pronës së tokës'. [3] Për më tepër, termi u përdor për t'iu referuar apoikisë së vjetër greke (të cilat ishin vendbanime jashtë shtetit nga qytet-shtetet e lashta greke . Qyteti që themeloi një vendbanim të tillë u bë i njohur si metropoli i tij ("nëna-qytet"). Që nga kohët e hershme-moderne, historianët, administratorët dhe shkencëtarët politikë kanë përdorur përgjithësisht termin "koloni" për t'iu referuar kryesisht shumë territoreve të ndryshme jashtë shtetit të shteteve veçanërisht evropiane midis shekujve 15 dhe 20 të es, me kolonializmin dhe dekolonizimin si fenomene përkatëse.

Ndërsa kolonitë shpesh zhvillohen nga poste tregtare ose pretendime territoriale, zona të tilla nuk kanë nevojë të jenë produkt i kolonizimit, as të bëhen territore të organizuara në mënyrë koloniale. Për më tepër, territoret nuk kanë nevojë të jenë pushtuar dhe pushtuar ushtarakisht për të rënë nën sundimin kolonial dhe për t'u konsideruar si koloni de-fakto, në vend të kësaj, shfrytëzimi neokolonial i varësisë ose përdorimi imperialist i pushtetit për të ndërhyrë për të detyruar politikën, mund të bëjë që një territor të konsiderohet koloni., i cili zgjeron konceptin, duke përfshirë sundimin indirekt ose shtetet marionete (të kundërta nga lloje më të pavarura të shteteve kliente si shtetet vasalë ). Më pas, disa historianë kanë përdorur termin koloni informale për t'iu referuar një vendi nën një kontroll de fakto të një shteti tjetër. Megjithëse zgjerimi i konceptit është shpesh i diskutueshëm.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala "koloni" vjen nga fjala latine colōnia , i përdorur si koncept për postat e lashta romake dhe përfundimisht qytetet. Kjo nga ana tjetër rrjedh nga fjala colōnus, e cila ishte një fermer qiraxhi romak .

Terminologjia është marrë nga analogjia arkitekturore, ku një shtyllë kolone është poshtë kapitelit (shpesh të stilizuar) të kokës, i cili është gjithashtu një analog biologjik i trupit si i nënshtruar nën kokën kontrolluese (me 'kapital' që vjen nga fjala latine caput</link> , që do të thotë 'kokë'). Pra, kolonitë nuk janë të vetëkontrolluara në mënyrë të pavarur, por përkundrazi kontrollohen nga një njësi e veçantë që i shërben funksionit të kapitalit. [4]

Kolonitë romake u shfaqën për herë të parë kur romakët pushtuan popujt fqinjë italik . Këto ishin vendbanime të vogla bujqësore që u shfaqën kur romakët kishin nënshtruar një armik në luftë. Megjithëse një koloni mund të marrë shumë forma, të tilla si një poste tregtare ose një bazë ushtarake në territorin e armikut, të tilla nuk kanë qenë në thelb koloni. Përkufizimi i tij origjinal si një vendbanim i krijuar nga njerëzit që migrojnë nga një rajon qendror në një rajon periferik u bë përkufizimi modern.

Vendbanime që filluan si colonia romake përfshijnë qytete nga Këlni (që ruan këtë histori në emrin e tij), Beogradi deri në York . Një shenjë treguese e një vendbanimi brenda sferës romake të ndikimit dikur ishte një koloni romake është një qendër qyteti me një model rrjeti. [5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "colony". Oxford Advanced Learner's Dictionary (në anglisht). Oxford University Press. 2021. Marrë më 8 janar 2021. 1. [...] a country or an area that is governed by people from another, more powerful, country
 2. ^ a b Stanard, Matthew G. (2018). European Overseas Empire, 1879 - 1999: A Short History (në anglisht). John Wiley & Sons. fq. 4. ISBN 978-1-119-13013-0.
 3. ^ Nayar, Pramod (2008). Postcolonial Literature – An Introduction (në anglisht). India: Pearson India. fq. 1–2. ISBN 9788131713730.
 4. ^ "Colony | National Geographic Society". education.nationalgeographic.org (në anglisht). National Geographic. Marrë më 26 tetor 2022.
 5. ^ James S. Jeffers (1999). The Greco-Roman world of the New Testament era: exploring the background of early Christianity (në anglisht). InterVarsity Press. fq. 52–53. ISBN 978-0-8308-1589-0.

Lexo më shumë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Aldrich, Robert. Greater France: A History of French Overseas Expansion (1996)
 • Ansprenger, Franz ed. The Dissolution of the Colonial Empires (1989)
 • Benjamin, Thomas, ed. Encyclopedia of Western Colonialism Since 1450 (2006).
 • Ermatinger, James. ed. The Roman Empire: A Historical Encyclopedia (2 vol 2018)
 • Higham, C. S. S. History Of The British Empire (1921) online free
 • James, Lawrence. The Illustrated Rise and Fall of the British Empire (2000)
 • Kia, Mehrdad, ed. The Ottoman Empire: A Historical Encyclopedia (2017)
 • Page, Melvin E. ed. Colonialism: An International Social, Cultural, and Political Encyclopedia (3 vol. 2003)
 • Priestley, Herbert Ingram. (France overseas;: A study of modern imperialism 1938) 463pp; encyclopedic coverage as of late 1930s
 • Tarver, H. Micheal and Emily Slape. The Spanish Empire: A Historical Encyclopedia (2 vol. 2016)
 • Wesseling, H.L. The European Colonial Empires: 1815–1919 (2015).

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Kolonia – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë