Kolumbarium

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kolumbariumi i San Françiskos

Kolumbarium është një vend për respektimin dhe ruajtjen e urnave me hirin e të vdekurve (d.m.th., urna që mbanin mbetjet e djegura të një të vdekuri ). Termi vjen nga latinishtja "columba" (pëllumb) dhe fillimisht i referohej strehave të ndara për pëllumbat.

Sfondi[redakto | përpunoni burim]

Dizanji i kolumbarios së Livias në Romë

Kolumbariumet romake shpesh ishin të ndërtuar pjesërisht ose tërësisht nëndhe.[1] Kolumbariumi i Pomponius Hylas është një shembull i lashtë në periudhën romake, që ishte dekoruar me afreske dhe mozaikë.[2]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

  • Katakombe
  • Varrezat
  • Shtëpitë kanal
  • Kripte, dhomë e nëndheshme
  • Varr
  • Varret në formë kubeje
  • Tum

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Toynbee, J M C (1971). Death and Burial in the Roman World. Johns Hopkins University Press. f. 113–118. 
  2. ^ Ancient Roman underground columbariums included: Columbarium of Statilii, Columbarium of Volusii, Columbarium of Livia, Columbarium of Pomponius Hylas, Columbarium of Lucius Arruntius, Columbarium of Iunius Silanus, Columbarium of Nero Claudius Druscus, Columbarium of Marcella, Columbarium of Carvilii, Columbarium of C. Annius Pollio, Columbarium of Caecilii, Columbarium of Passienii, Columbarium of Bruttii, Columbarium of L. Caninius Gallus, Columbarium of L. Abucii, Columbarium of Q. Sallustii. Further reading in Pavia, Carlo. Guide to Underground Rome: From the Cloaca Maxima to the Domus Aurea: the Most Fascinating Underground Sites of the Capital. English translation by Darragh Henegan. Rome: Gangemi, 2000. ISBN 88-7448-994-3

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]