Jump to content

Komanda Hapësinore e Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Komandës Hapësinore të Shteteve të Bashkuara, 2019.

Komanda Hapësinore e Shteteve të Bashkuara (USSPACECOM ose SPACECOM) është një komandë e unifikuar luftarake e Departamentit të Mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara, përgjegjëse për operacionet ushtarake në hapësirën e jashtme, veçanërisht të gjitha operacionet 100 kilometra dhe më shumë mbi nivelin mesatar të detit. Komanda Hapësinore e SHBA është përgjegjëse për punësimin operacional të forcave hapësinore që ofrohen nga shërbimet e uniformuara të Departamentit të Mbrojtjes.[1]

Komanda Hapësinore u krijua fillimisht në shtator 1985 për të ofruar komandë dhe kontroll të përbashkët për të gjitha forcat ushtarake në hapësirën e jashtme dhe të koordinohej me komandat e tjera luftarake. SPACECOM u shpërbë në vitin 2002 dhe përgjegjësitë dhe forcat e saj u bashkuan në Komandën Strategjike të Shteteve të Bashkuara.[2] Ajo u rivendos në 29 gusht 2019, me një fokus të ritheksuar në hapësirën si një fushë luftimi.

Forca Hapësinore e SHBA është shërbimi ushtarak përgjegjës për organizimin, trajnimin dhe pajisjen e shumicës së forcave për Komandën Hapësinore të SHBA, e cila përfshin gjithashtu sasi më të vogla forcash nga degë të tjera të Forcave të Armatosura të SHBA.

  1. ^ "Frequently Asked Questions". United States Space Command. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Handberg, Roger (2000). Seeking New World Vistas: The Militarization of Space. Greenwood Publishing Group. fq. 109. ISBN 0-275-96295-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)