Kompjuteri kuantik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kompjuteri kuantik është çdo aparat njehsues që shfrytëzon dukurinë e mekanikës kuantike, si mbivendosjen kuantike dhe kurthimin kuantik, për të kryer veprime me të dhënat. Ne kompjuterat e sotëm, sasia e të dhënave kompjuterike matet me ane të bitëve ndersa ne kompjuterin kuantik, te dhenat maten me kubitë. Parimi themelor i njehsimit kuantik është qe vetite e grimcave kuantike mund te perdoren te riparaqesin ndertueshmerine e te dhenave, dhe qe mekanika kuantike mund te sajohet dhe ndertohet për te kryer veprime me keto te dhena.

Kompjuteri kuantik do te lejoje qe biti te mbaje vlerat 0 dhe 1 njekohesisht. Ai mund te kryeje poashtu njekohesisht veprime kerkuese te shumefishta, me perfundimin e fundem te mvarur me modelin nderhyres te krijuar nga njehsimet e ndryshme.

Megjithese njehsimi kuantik ndodhet ende ne hapat fillestare, janë kryer tashme eksperimente ne te cilet janë zbatuar veprime njehsuese kuantike me nje numer shume te vogel kubitesh. Kerkimi ne fushen teorike dhe praktike vazhdojne me hapa marramendes, dhe shume qeveri dhe fonde ushtarake agjenturore perkrahin kerkimin e njehsimit kuantik për te zhvilluar kompjutera kuantike si për perdorimin qytetar ashtu edhe për sigurimin kombetar, tek ky i fundit veçanerisht perdorimin e njehsimit kuantik ne kriptoanalize.

Historia e kompjuterit kuantik[redakto | redakto tekstin burimor]

Parimi i funksionimit te kompjuterit kuantik[redakto | redakto tekstin burimor]

Ne kompjuterin kuantik gjithcka ka te beje me nivelin nen-atomik. Thelbi i tij është kubiti, i cili punon me gjendjen pozitive ose negative te vertitjes atomike. Meqe vertitja (rrotullimi) i nje atomi ne kompjuterin kuantik nuk mund te percaktohet me saktesi, por 0 dhe 1, janë te mundhme me shume veprime nejhsuese (kompjuterike) sesa gjithësia e dukshme ka (permban) atome.Shpikja e ketij kompjuteri kaq te shpejte do te na lejonte qe te zgjidhnim algoritma shume te komplikuara ne nje afat shume te shkurter kohor.Kjo do te ndikonte ne mjekesi,urbanistike,fizike etj..

Kubiti?[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje te jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

http://technetcast.ddj.com/tnc_play_stream.html?stream_id=310 An Introduction to Quantum Computation and Communication

http://www.quantencomputer.de