Komuniteti Francez i Belgjikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Komuniteti flaman
Location of Komuniteti flaman
Popullsia
 • Gjithsej4 226 744

Komuniteti Francez (Frëngjisht: Communauté française) është një nga tre komunitetet institucionaleBelgjikës. Që nga viti 2011, Komuniteti Francez ka përdorur emrin Federata Bruksel-Valonia (Frëngjisht: Fédération Wallonie-Bruxelles), i cili është i diskutueshëm sepse emri i tij në kushtetutën belge nuk ka ndryshuar dhe sepse shihet si një deklaratë politike. Emri "Komuniteti Francez" i referohet belgëve frëngjisht-folës, dhe jo francezëve që banojnë në Belgjikë.

Komuniteti ka parlamentin, qeverinë dhe administratën e vet. Flamuri i tij zyrtar është identik me Flamurin e Valonisë, i cili është gjithashtu flamuri zyrtar i valonëveValonisë.

Valonia është shtëpia e 80% të të gjithë belgëve frëngjisht-folës, me 20% të mbetur që banojnë në Bruksel, i cili është selia e parlamentit të Komunitetit Francez.

Në vitin 2016, 63% e banorëve të Brukselit dhe Valonisë u deklaruan si katolikë, 15% ishin praktikues katolikë dhe 30% ishin katolikë jo-praktikues, 4% ishin myslimanë, 2% ishin protestantë, 2% ishin të një feje tjetër dhe 26% ishin jo-fetare.