Konfiskimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konfiskimi (Latinisht: confiscatio "për t'u dërguar në fiscus, d.m.th. transferim në thesar") është një formë ligjore e sekuestrimit nga një qeveri ose një autoritet tjetër publik. Fjala përdoret gjithashtu, gjerësisht, për grabitje në forma ligjore, ose për çdo sekuestrim të pasurisë si ndëshkim ose në zbatim të ligjit.[1][2]

Fushëveprimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si dënim, ai ndryshon nga një gjobë në atë që nuk ka për qëllim të përputhet kryesisht me krimin, por përkundrazi riatribuon plaçkën e fituar nga krimineli (shpesh si një plotësues i dënimit aktual për vetë krimin; ende i zakonshëm me lloje të ndryshme kontrabandë , siç janë organizmat e gjallë të mbrojtur) ndaj komunitetit ose madje synon t'u grabisë statusin e tyre socio-ekonomik, në rastin ekstrem duke i reduktuar në varfëri të plotë, ose nëse ai ose ajo dënohet me vdekje, madje u mohon atyre fuqinë për të lënë trashëgiminë. trashëgimtarëve të tyre ligjorë.

Ndërkohë, konfiskimi i kufizuar shpesh është në funksion të krimit, me arsyetimin se kriminelit duhet t'i mohohen frytet e fajit të tij, ndërsa vetë krimi dënohet më tepër në një mënyrë tjetër, të pavarur, si burgim, dënime fizike apo edhe një gjobë kontradiktore.

Shpesh, policia nxjerr në ankand artikujt e konfiskuar nëpërmjet ankandit policor ose konfiskimit të aseteve dhe i mban të ardhurat. Teorikisht është e mundur që pronarët të blejnë sendet e konfiskuara.

Në aeroporte, artikujt potencialisht të rrezikshëm (si kimikatet e rrezikshme, armët dhe objektet e mprehta) zakonisht konfiskohen gjatë inspektimeve. Artikuj të tjerë, si ushqime të caktuara, mund të konfiskohen gjithashtu, në varësi të ligjeve të importit. Në varësi të natyrës së artikujve, disa mund të kthehen në fund të fluturimit, ndërsa shumica hidhen ose hidhen në ankand. Komedianes muzikore Anna Russell iu konfiskua një harpë irlandeze nga Shërbimi Doganor i SHBA.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Konfiskim ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-10-02.
  2. ^ Stampa:EB1911
  3. ^ "Anna Here, But Without Her Harp". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)