Kongruenca (gjeometri)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

gjeometri, dy figura ose objekte janë kongruente nëse kanë të njëjtën formë dhe madhësi, ose nëse njëra ka të njëjtën formë dhe madhësi si imazhi pasqyrë i tjetrit. [1]

Më formalisht, dy grupe pikash quhen kongruente nëse, dhe vetëm nëse, njëra mund të shndërrohet në tjetrën me anë të një izometrie, p.sh., një kombinim i lëvizjeve të ngurta, domethënë një përkthim, një rrotullim dhe një reflektim . Kjo do të thotë që secili objekt mund të ripozicionohet dhe reflektohet (por jo përmasat) në mënyrë që të përkojë saktësisht me objektin tjetër. Prandaj, dy figura planare të dallueshme në një copë letër janë kongruente nëse ato mund të priten dhe pastaj të përputhen plotësisht. Kthimi i letrës është i lejuar.

Ky diagram ilustron parimin gjeometrik të kongruencës KBK tek trekëndëshi: duke pasur parasysh trekëndëshin ABC dhe trekëndëshin A'B'C', trekëndëshi ABC është kongruent me trekëndëshin A'B'C' nëse dhe vetëm nëse: këndi CAB është kongruent me këndin C'A'B', dhe këndi ABC është kongruent me këndin A'B'C', dhe BC është kongruent me B'C'.

Në gjeometrinë elementare, fjala kongruent përdoret shpesh si më poshtë. [2] Fjala e barabartë shpesh përdoret në vend të kongruentit për këto objekte.

  • Dy segmente vijash janë kongruentë nëse kanë të njëjtën gjatësi.
  • Dy kënde janë kongruentë nëse kanë të njëjtën masë.
  • Dy rrathë janë kongruentë nëse kanë të njëjtin diametër.
  1. ^ Clapham, C.; Nicholson, J. (2009). "Oxford Concise Dictionary of Mathematics, Congruent Figures" (PDF). Addison-Wesley. fq. 167. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2013. Marrë më 2 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
  2. ^ "Congruence". Math Open Reference. 2009. Marrë më 2 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)