Jump to content

Konjak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Konjaku në një gotë në formë tulipani

Konjak (Frëngjisht: [kɔɲak]  ( dëgjoni)) është një lloj e rakisë e emërtuar sipas komunësCognac, Francë. Prodhohet në rajonin përreth verës që rritet, në departamentet e Charente dhe Charente-Maritime.

Prodhimi i konjakut bie nën përcaktimin e appellation d'origine contrôlée francez, me metodat e prodhimit dhe emërtimin e kërkuar për të përmbushur disa kërkesa ligjore. Ndër rrushin e specifikuar, Ugni blanc, i njohur në vend si Saint-Emilion, përdoret më së shumti.[1] Rakia duhet të distilohet dy herë në stendat e tenxhereve të bakrit dhe të moshës së paku dy vjet në fuçi lisi francez nga Limousin ose Tronçais. Konjaku piqet në të njëjtën mënyrë si uiski dhe verërat në moshën e fuçi, dhe shumica e konjakëve kalojnë në mënyrë të konsiderueshme më gjatë "në dru" sesa kërkesa minimale ligjore.

Procesi i prodhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas distilimit dhe gjatë procesit të plakjes së konjakut, quhet edhe eau de vie. Prodhohet nga dy herë verëra distiluese të bardha të prodhuara në cilindo prej rajoneve të caktuara në rritje.

Rrushet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vera e bardhë që përdoret për të bërë konjakun është shumë e thatë, acid dhe e hollë. Megjithëse është karakterizuar si "praktikisht e padenueshme",[2] është e shkëlqyeshme për distilimin dhe plakjen. Mund të bëhet vetëm nga një listë e rreptë e varieteteve të rrushit. Që ajo të konsiderohet një thelb i vërtetë, vera duhet të jetë së paku 90% Ugni blanc (e njohur në Itali si Trebbiano), Folle blanche dhe Colombard, ndërsa deri në 10% të rrushit të përdorur mund të jenë Folignan, Jurançon noir, Meslier-Saint-François (i quajtur edhe Blanc Ramé), Sélect, Montils ose Sémillon.[3][4] Konjakët të cilët nuk duhet të mbajnë emrin e një cru janë më të lira në varietetet e lejuara të rrushit, që kanë nevojë për të paktën 90% Colombard, Folle blanche, Jurançon noir, Meslier Saint-François, Montils, Sémillon, ose Ugni blanc, dhe deri në 10% Folignan ose Sélect.

Fermentimi dhe distilimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi të shtypet rrushi, lëngu lihet të fermentohet për 2-3 javë, me maja të egra të rajonit që shndërrojnë sheqerin në alkool; as sheqeri dhe squfuri nuk mund të shtohen. Në këtë pikë, vera që rezulton është rreth 7 - 8% alkool.[5]

Distilimi zhvillohet në stilet tradicionale alumine të bakrit Charentais, modeli dhe dimensionet e të cilave gjithashtu kontrollohen me ligj. Duhen të kryhen dy distilime; eau de vie që rezulton është një shpirt pa ngjyrë me rreth 70% alkool.[2]

Plakja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sapo distilimi të jetë i plotë, ai duhet të plaket në arkat e lisit të Limousin për të paktën dy vjet përpara se të shitet për publikun. Zakonisht vihet në copa në një alkool me forcë vëllimi rreth 70%.[2] Ndërsa konjaku bashkëvepron me fuçinë e lisit dhe ajrin, ai avullon në shkallën prej rreth 3% çdo vit, duke humbur ngadalë si alkoolin ashtu edhe ujin.[2] Ky fenomen quhet lokalisht la part des anges. Kur kalojnë më shumë se dhjetë vjet në fuçi lisi, përmbajtja e alkoolit të konjakut zvogëlohet në 40% në vëllim.[2] Konjaku transferohet më pas në "shishe qelqi të mëdha të quajtura bonbonnes", pastaj ruhen për "përzierje" të së ardhmes.[2] Meqenëse fuçi lisi ndalojnë të kontribuojnë në aromë pas katër ose pesë dekadash, periudhat më të vjetra të plakjes mund të mos jenë të dobishme.[2]

Përzierja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosha e konjakut llogaritet si ajo e përbërësit më të ri të përdorur në përzierje. Përzierja është zakonisht e moshave të ndryshme dhe (në rastin e prodhuesve më të mëdhenj dhe më tregtarë) nga zona të ndryshme lokale. Kjo përzierje, me eaux de vie të ndryshme është e rëndësishme për të marrë një kompleksitet të aromave që mungojnë nga një eau de vie nga një distileri apo vresht i vetëm. Çdo shtëpi konjaku ka një mjeshtër shijues (maître de chai), i cili është përgjegjës për përzierjen e spirits, në mënyrë që konjaku i prodhuar nga një kompani të ketë një stil dhe cilësi të qëndrueshme të shtëpisë. Në këtë drejtim, është e ngjashme me procesin e përzierjes së uiski ose shampanjës jo të cilësisë së mirë për të arritur një aromë të qëndrueshme të markës. Një numër shumë i vogël i prodhuesve, siç janë Guillon Painturaud dhe Moyet, nuk e përziejnë produktin e tyre përfundimtar nga epoka të ndryshme të eaux de vie, kështu që prodhoni një aromë "më të pastër". Qindra vreshta në rajonin e Cognac AOC shesin konjakun e tyre. Këto janë gjithashtu të ndërthurura nga eaux de vie e viteve të ndryshme, por ato janë konjak me vreshta të vetme, që ndryshojnë pak nga viti në vit dhe sipas shijes së prodhuesit, pra mungojnë disa nga parashikueshmëria e produkteve tregtare më të njohura. Në varësi të suksesit të tyre në marketing, prodhuesit e vegjël mund të shesin një pjesë më të madhe ose më të vogël të produktit të tyre blerësve individualë, tregtarëve të verës, bare dhe restorante, pjesa tjetër që blihet nga shtëpi më të mëdha konjaku për përzierje.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bespaloff, Alexis (14 mars 1977). "The Noblest Brandy of them All". New York (në anglisht). fq. 79.
  2. ^ a b c d e f g Lukacs, Paul. "How Good is Cognac?". Saveur (në anglisht) (22). Marrë më 1 dhjetor 2010.
  3. ^ "Appellation of Origin" (në anglisht). Bureau National Interprofessionel du Cognac. Arkivuar nga origjinali më 20 korrik 2011. Marrë më 12 shkurt 2008.
  4. ^ "Harvesting and vinification" (në anglisht). Bureau National Interprofessionel du Cognac. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2016. Marrë më 12 shkurt 2008.
  5. ^ Koscica, Milica (prill 2004). "TED Case Studies – Number 728". Trade Environment Database (në anglisht). American University, Shkolla e Shërbimit Ndërkombëtar. Arkivuar nga origjinali më 10 dhjetor 2010. Marrë më 1 dhjetor 2010.