Konventa e Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konventa e Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit (UNCLOS), e quajtur edhe Konventa e Ligjit të Detit ose Traktati i Ligjit të Detit, është një marrëveshje ndërkombëtare që vendos një kornizë ligjore për të gjitha aktivitetet detare. Që nga qershori 2016, 167 vende dhe Bashkimi Evropian janë palë.

Konventa rezultoi nga Konferenca e tretë e Kombeve të Bashkuara për të Drejtën e Detit (UNCLOS III), e cila u zhvillua midis 1973 dhe 1982. UNCLOS zëvendësoi katër traktatet e Konventës së 1958-ës për Deteve të Hapura. UNCLOS hyri në fuqi në 1994, një vit pasi Guajana u bë vendi i 60-të që ratifikoi traktatin. Në vitin 2023, u arrit marrëveshja për një Traktat te Detit të Hapur që do të shtohej si instrument i konventës, për të mbrojtur jetën e oqeanit në ujërat ndërkombëtare. Kjo do të siguronte masa duke përfshirë Zonat e Mbrojtura Detare dhe vlerësimet e ndikimit në mjedis.

Ndërsa Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara merr instrumentet e ratifikimit dhe aderimit dhe OKB-ja ofron mbështetje për takimet e shteteve palë në konventë, Sekretariati i Kombeve të Bashkuara nuk ka asnjë rol të drejtpërdrejtë operacional në zbatimin e konventës. Megjithatë, një agjenci e specializuar e OKB-së, Organizata Ndërkombëtare Detare, luan një rol, si dhe organe të tjera si Komisioni Ndërkombëtar i Gjuetisë së Balenave dhe Autoriteti Ndërkombëtar i Shtratit të Detit (ISA), i cili u krijua nga vetë konventa.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]