Organizata Ndërkombëtare Detare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Organizatës Ndërkombëtare Detare.

Organizata Ndërkombëtare Detare (IMO, frëngjisht: Organization maritime internationale)[1] është një agjenci e specializuar e Kombeve të Bashkuara përgjegjëse për rregullimin e transportit detar.[2] IMO u krijua pas marrëveshjes në një konferencë të OKB-së të mbajtur në Gjenevë në 1948[3] dhe IMO erdhi në ekzistencë 10 vjet më vonë, duke u takuar për herë të parë në 17 mars 1958. Me seli në Londër, Mbretëri e Bashkuar, IMO aktualisht ka 175 Shtete Anëtare dhe 3 Anëtarët e asociuar.[4]

Qëllimi kryesor i IMO-së është të zhvillojë dhe mbajë një kuadër rregullator gjithëpërfshirës për transportin detar dhe detyra e tij sot përfshin sigurinë detare, shqetësimet mjedisore, çështjet ligjore, bashkëpunimin teknik, sigurinë detare dhe efikasitetin e transportit detar. IMO drejtohet nga një asamble anëtarësh e cila mblidhet çdo dy vjet. Financat dhe organizimi i tij administrohen nga një këshill prej 40 anëtarësh të zgjedhur nga kuvendi. Puna e IMO-së zhvillohet përmes pesë komiteteve dhe këto mbështeten nga nënkomitete teknike. Organizata të tjera të OKB-së mund të vëzhgojnë procedurat e IMO-së. Statusi i vëzhguesit u jepet organizatave joqeveritare të kualifikuara.[5]

IMO mbështetet nga një sekretariat i përhershëm i punonjësve që janë përfaqësues të anëtarëve të organizatës. Sekretariati përbëhet nga një Sekretar i Përgjithshëm i cili zgjidhet periodikisht nga asambleja, dhe divizione të ndryshme si ato për sigurinë detare, mbrojtjen e mjedisit dhe një seksion konferencash.[6]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Introduction to IMO". International Maritime Organization. Marrë më 28 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Understanding UK Shipping. Witherby Publishing Group. 2017. fq. 14–29. ISBN 9781856097468. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Hoffman, Michael L. (4 mars 1948). "Ship Organization Nears Final Form; U.N. Maritime Body Expected to Have 3 Principal Organs – Panama in Opposition". The New York Times. fq. 51. Marrë më 28 gusht 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Member States". International Maritime Organization. Marrë më 25 nëntor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Understanding UK Shipping. Witherby Publishing Group. 2017. fq. 14–29. ISBN 9781856097468. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Understanding UK Shipping. Witherby Publishing Group. 2017. fq. 14–29. ISBN 9781856097468. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)