Korrësit (pikturë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Korrësit
Anglisht: The Harvesters
Pieter Bruegel the Elder- The Harvesters - Google Art Project.jpg
Artisti Pieter Brueghel i Vjetri
Viti 1565
Lloji pikturë
Materiali vaj në dru
Dimensionet 119 cm × 162 cm ×  (46+78 in × 63+34 in)
Vendi Muzeu Metropolitan, New York City

Korrësit është një pikturë vaj në dru e pikturuar nga Pieter Bruegel i Vjetri në vitin 1565.

Piktura[redakto | përpunoni burim]

Piktura është një në një seri prej gjashtë vepra, pesë prej të cilave janë të ruajtura ende, që përshkruajnë kohë të ndryshme të vitit. Ashtu si në shumë prej pikturave të tij, fokusi është mbi fshatarët dhe punën e tyre. Veçanërisht, disa nga fshatarët tregohen duke ngrënë, ndërsa të tjerët po mbjellin grurë, një diakronik (që lidhet me fenomene të tilla si ideja, gjuha ose kultura, siç ndodhin ose ndryshojnë gjatë një periudhe kohore) përshkrim i prodhimit dhe konsumit të ushqimit. Dardha mund të shihet në pëlhurën e bardhë para gruas së ulur që ha bukë dhe djathë.


Muzeun Metropolitan të Artit e quan këtë pikturë një "pellg ujë në historinë e artit perëndimor"[1] dhe "peizazhin e parë modern".[2] Një ndjenjë e distancës përcillet nga punëtorët që mbajnë duajt e grurit përmes pastrimit, njerëzit që lahen në pellg, fëmijët që luajnë dhe anijet larg.


Piktura ka qenë në Muzeun Metropolitan të Artit në Nju Jork që nga viti 1919.[3]

Muajt e mbijetuar të ciklit të vitit janë:

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Pieter Bruegel the Elder: The Harvesters (19.164)". Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art. 2014.  49730187. Arkivuar nga origjinali më 2015-09-05. Through his remarkable sensitivity to nature’s workings, Bruegel created a watershed in the history of Western art, suppressing the religious and iconographic associations of earlier depictions of the seasons in favor of an unidealized vision of landscape. 
  2. ^ "MetMedia: The Harvesters". The Metropolitan Museum of Art. New York. Arkivuar nga origjinali më 2015-10-03. It’s a landscape that’s really the first modern landscape in Western art. Bruegel has inserted a completely coherent middle ground, and it increases both our engagement with the landscape—he puts us into the landscape along with the peasants walking down those paths—and the sense of a measurable distance. 
  3. ^ "Pieter Bruegel the Elder: The Harvesters". The Metropolitan Museum of Art. Arkivuar nga origjinali më 6 September 2015. 

Për lexim të mëtejshëm[redakto | përpunoni burim]


Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]