Jump to content

Kova

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kova të puseve të ujit
Një kovë japoneze e periudhës Edo e përdorur për të mbajtur ujë për shuarjen e zjarrit

Një kovë është zakonisht një cilindër vertikal i papërshkueshëm nga uji ose një kon ose katror i cunguar, me një majë të hapur dhe një fund të sheshtë, të bashkangjitur në një dorezë mbajtëse gjysmërrethore.

Një kovë është zakonisht një enë me majë të hapur. Në të kundërt, një vedër mund të ketë një majë ose kapak dhe është një kontejner transporti. Në përdorim të përbashkët, të dy termat shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë.

Llojet dhe përdorimet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë një numër i llojeve të kovave, të përdorura për qëllime të ndryshme. Megjithëse shumica e tyre janë qëllime funksionale, një numër, duke përfshirë ato të ndërtuara nga metale të çmuara, përdoren për qëllime ceremoniale. Llojet e zakonshme të kovës dhe qëllimet e tyre ngjitur përfshijnë:

  • Kova uji që përdoren për të transportuar ujë
  • Kova shtëpiake dhe kopshtesh që përdoren për bartjen e lëngjeve dhe produkteve të grimcuara
  • Kova të përpunuara ceremoniale ose rituale të ndërtuara prej bronzi, fildishi ose materiale të tjera, të gjetura në disa kultura të lashta ose mesjetare, ndonjëherë të njohura nga latinishtja për kovë, situla
  • Lugë të mëdha ose kova të bashkangjitura në ngarkues dhe telekomandues për peizazhe bujqësore dhe qëllime
  • Kova dërrmuese të bashkangjitura në ekskavatorë që përdoren për grimcimin dhe riciklimin e materialit në industrinë e ndërtimit
  • Kova në formë kështjelle shpesh përdoren si lodra për fëmijë për të formuar dhe mbajtur rërë në një plazh ose në një gropë rëre
  • Kova në forma të veçanta si kova prej gize ose kova shkrirjeje për të mbajtur metal të lëngshëm në temperatura të larta.

Megjithëse jo gjithmonë në formë kovë, kutitë e drekës njihen ndonjëherë si kova drekë ose kovë drekë. Kovat mund të ripërdoren si ndenjëse, kuti mjetesh, kopshte hidroponike, tenxhere me dhomë, bateri "rrugë" ose ushqyes bagëtish, ndër përdorime të tjera. Kovat ripërdoren gjithashtu për përdorimin e ruajtjes afatgjatë të ushqimit nga mbijetuesit.[1]

  1. ^ Durado, John. "Gamma Lids for Long Term Storage". Pyramid Reviews - Prepping for Life (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2017. Marrë më 3 mars 2017.