Jump to content

Kovarianca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenja e kovariancës së dy ndryshoreve të rastit X dhe Y

teorinë e probabilitetit dhe statistikë, kovarianca është një masë e ndryshueshmërisë së përbashkët të dy ndryshoreve të rastit . [1] Nëse vlerat më të mëdha të njërës ndryshore kryesisht korrespondojnë me vlerat më të mëdha të ndryshores tjetër dhe e njëjta gjë vlen për vlerat më të vogla (d.m.th., ndryshoret priren të shfaqin sjellje të ngjashme), kovarianca është pozitive. Në rastin e kundërt, kur vlerat më të mëdha të njërës ndryshore përkojnë kryesisht me vlerat më të vogla të tjetrës, (d.m.th., ndryshoret priren të shfaqin sjellje të kundërta), kovarianca është negative. Pra, shenja e kovariancës tregon prirjen në marrëdhënien lineare ndërmjet variablave. Madhësia e kovariancës është mesatarja gjeometrike e variancave që janë të përbashkëta për dy ndryshoret e rastit. Koeficienti i korrelacionit normalizon kovariancën duke e pjesëtuar me mesataren gjeometrike të variancave totale për dy ndryshoret e rastit.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për dy ndryshore të rastit me vlera reale të shpërndara së bashku , dhe , me momente të dyta të fundme, kovarianca përkufizohet si pritja matematike (ose mesatarja) e prodhimit të shmangieve të tyre nga pritjet e tyre matematike individuale: [2] [3] :p. 119ku është pritja matematike e , i njohur edhe si mesatarja e . Kovarianca gjithashtu shënohet ndonjëherë ose , për analogji me variancën . Duke përdorur vetinë e linearitetit të pritjeve, kjo mund të thjeshtohet në pritjen matematike të prodhimit të tyre minus prodhimin e vlerave të tyre të pritura:

por ky ekuacion është i ndjeshëm ndaj anulimit katastrofik.

Njësitë matëse të kovariancës janë ato të herë ato të . Në të kundërt, koeficientët e korrelacionit, të cilët varen nga kovarianca, janë një masë pa dimensione e varësisë lineare. (Në fakt, koeficientët e korrelacionit mund të kuptohen thjesht si një version i normalizuar i kovariancës. )

Ndryshoret e rastit diskrete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse çifti i ndryshoreve të rastit (reale). mund të marrë vlerat për , me probabilitete të barabarta , atëherë kovarianca mund të shkruhet në mënyrë të njëvlerëshme për sa i përket mesatares dhe si

Mund të shprehet gjithashtu në mënyrë të njëvlershme, pa iu referuar drejtpërdrejt mesatareve, si

Në përgjithësi, nëse ka realizime të mundshme të , domethënë por me probabilitete ndoshta të pabarabarta për , atëherë kovarianca është

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konsideroni 3 ndryshore të pavarura të rastit dhe dy konstante .

Në rastin e veçantë, dhe , kovarianca ndërmjet dhe , është vetëm varianca e .

Supozoni se dhe kanë funksionin e masës së probabilitetit të përbashkët të mëposhtëm, [4] në të cilin gjashtë qelizat qendrore japin probabilitetet e përbashkëta diskrete nga gjashtë realizimet hipotetike  :

x
5 6 7
y 8 0 0.4 0.1 0.5
9 0.3 0 0.2 0.5
0.3 0.4 0.3 1

mund të marrë tre vlera (5, 6 dhe 7) ndërsa mund të marrë dy (8 dhe 9). Mesataret e tyre janë dhe . Atëherë,

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kovarianca me vetveten[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varianca është një rast i veçantë i kovariancës në të cilën të dy ndryshoret janë identike (d.m.th., në të cilin një ndryshore merr gjithmonë të njëjtën vlerë si tjetra): [3] : 121 

Kovarianca e kombinimeve lineare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse , , , dhe janë ndryshore të rastit me vlera reale dhe janë konstante me vlera reale, atëherë faktet e mëposhtme janë pasojë e përkufizimit të kovariancës:

Për një varg të ndryshoreve të rastit me vlera reale dhe konstante , ne kemi

Pakorrelimi dhe pavarësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshoret e rastit, kovarianca e të cilave është zero quhen të pakorreluara . [3] :p. 121Në mënyrë të ngjashme, përbërësit e vektorëve të rastit, matrica e kovariancës së të cilëve është zero në çdo hyrje jashtë diagonales kryesore quhen gjithashtu të pakorreluar.

Nëse dhe janë ndryshore rasti të pavarura, atëherë kovarianca e tyre është zero. [3] :p. 123[5] Kjo rrjedh sepse nën pavarësinë,

E kundërta, megjithatë, në përgjithësi nuk është e vërtetë. Për shembull, le të shpërndahet në mënyrë uniforme në dhe le të jetë . E qarte, dhe nuk janë të pavarur, por

Llogaritja e kovariancës së kampionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kovarianca e kampionit ndërmjet ndryshoreve të bazuara në vëzhgimet të secilës, të nxjerra nga një popullsi e pavëzhguar, jepen nga matrica me hyrjet

që është një vlerësim i kovariancës ndërmjet ndryshores dhe ndryshores .

Llogaritja numerike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur , ekuacioni është i prirur për anulim katastrofik nëse dhe nuk llogariten saktësisht dhe kështu duhet të shmangen në programet kompjuterike kur të dhënat nuk janë qëndërzuar më parë. [6] Në këtë rast duhet të preferohen algoritmet numerikisht të qëndrueshme . [7]

Zbatimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gjenetikë dhe biologji molekulare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kovarianca është një matëse e rëndësishme në biologji . Vargje të caktuara të ADN-së ruhen më shumë se të tjerat midis specieve, dhe kështu për të studiuar strukturat dytësore dhe tretësore të proteinave, ose të strukturave të ARN-së, vargjet krahasohen në specie të lidhura ngushtë. Nëse gjenden ndryshime në vargje ose nuk gjenden fare ndryshime në ARN jokoduese (si p.sh. microARN ), vargjet janë gjetur të nevojshme për motive të zakonshme strukturore, të tilla si një lak ARN. Në gjenetikë, kovarianca shërben një bazë për llogaritjen e Matricës së Marrëdhënieve Gjenetike (GRM) (ndryshe thirret matrica e farefisnisë), duke mundësuar konkluzionet mbi strukturën e popullsisë nga kampioni pa të afërm të njohur, si dhe konkluzionet mbi vlerësimin e trashëgimisë së tipareve komplekse.

Në ekonominë financiare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kovarianca luan një rol kyç në ekonominë financiare, veçanërisht në teorinë moderne të portofolit dhe në modelin e çmimit të aseteve kapitale . Kovarianca midis kthimeve të aseteve të ndryshme përdoren për të përcaktuar, sipas supozimeve të caktuara, shumat relative të aseteve të ndryshme që investitorët (në një analizë normative ) ose parashikohet të zgjedhin (në një analizë pozitive ) të zgjedhin të mbajnë në një kontekst diversifikimi .

Në përpunimin e sinjalit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Matrica e kovariancës përdoret për të kapur ndryshueshmërinë spektrale të një sinjali. [8]

Në statistikë dhe përpunimin e imazhit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Matrica e kovariancës përdoret në analizën e përbërësit kryesor për të reduktuar dimensionalitetin e veçorive në parapërpunimin e të dhënave .

  1. ^ Rice, John (2007). Mathematical Statistics and Data Analysis. Belmont, CA: Brooks/Cole Cengage Learning. fq. 138. ISBN 978-0534-39942-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Oxford Dictionary of Statistics, Oxford University Press, 2002, p. 104.
  3. ^ a b c d Park,Kun Il (2018). Fundamentals of Probability and Stochastic Processes with Applications to Communications. Springer. ISBN 978-3-319-68074-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "KunIlPark" defined multiple times with different content
  4. ^ "Covariance of X and Y | STAT 414/415". The Pennsylvania State University. Arkivuar nga origjinali më 17 gusht 2017. Marrë më 4 gusht 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Siegrist, Kyle. "Covariance and Correlation". University of Alabama in Huntsville. Marrë më 3 tet 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Donald E. Knuth (1998). The Art of Computer Programming, volume 2: Seminumerical Algorithms, 3rd edn., p. 232. Boston: Addison-Wesley.
  7. ^ Schubert, Erich; Gertz, Michael (2018). "Numerically stable parallel computation of (Co-)variance". Proceedings of the 30th International Conference on Scientific and Statistical Database Management (në anglisht). Bozen-Bolzano, Italy: ACM Press. fq. 1–12. doi:10.1145/3221269.3223036. ISBN 978-1-4503-6505-5.
  8. ^ Sahidullah, Md.; Kinnunen, Tomi (mars 2016). "Local spectral variability features for speaker verification". Digital Signal Processing. 50: 1–11. doi:10.1016/j.dsp.2015.10.011. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)