Kripa e kuzhinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Struktura kimike e kripës së kuzhinës

Kripa e kuzhinës është komponim kimik i përbërë nga klori dhe natriumi, formula e kripës së kuzhinës është NaCl dhe quhet kloruri i natriumit. Kripa e kuzhinës në sasi të mëdha gjindet në ujërat e deteve të njelmëta. Kripa e kuzhinës është komponim kimik me strukturë kristalore në formë te kubit.

Struktura kimike[redakto | redakto tekstin burimor]

Na+ + Cl-=NaCl.

Prodhimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Na+Cl=NaCl. Kripae kuzhines esht komponim kimik i perber mga klori dhe natriumi , Formula e saj esht (NaCl) dhe quhet klori i natriumit Cu Esht formula e Bakurit Al Esht formula e Aluminit H2 esht formula e hidrogjenit h2O Formula e ujit Mg-Magnezi Mgo-Oksidi i magnezit Etj....... Nga Ildaa nuredini Nxenese e klases se 7

Historiku[redakto | redakto tekstin burimor]

Kloruri i natriumit-osht i perbere prej joneve pozitive(kationeve) te natriumit (metal) dhe joneve negative(anioneve) te klorit(gaz).

Përdorimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Perdoret per pergatitjen e gjellrave te ndryshme.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Mund ta Quajm Ndyshe edhe kripa e gjelles .

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]