Jump to content

Kripore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kripore

Kripore ose Kripësi është një enë që vendoset në tavolinë për të shërbyer kripë sipas shijes, dhe e cila nga ana tjetër përdoret në kuzhinë për ushqimin . Zakonisht, çiftëzohet me tundësin e piperit, nga i cili ndryshon vetëm në numrin ose diametrin e vrimave të daljes.

Kriporet e çmuara dhe artistike (të bëra prej ari dhe argjendi ose prej balte dhe figura të emaluara) janë përmendur në inventar që nga siglo XIV, duke qenë shumë në modë në shekullin e përmendur dhe në ato në vijim deri në siglo XVIII . Disa prej tyre kanë formë si një varkë ose një varkë me këmbë ose rrota dhe kishin për qëllim të përmbajnë kripë dhe erëza ose thjesht shërbyen si një ceremoni e pastër.

Në përgjithësi kriporja ka dy komponentë:

  • Vetë ena;
  • Një kapak me vrima nëpër të cilat derdhet përmbajtja.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]