Krishtërimi në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një kishë dhe xhami në Prizren.

Krishterimi në Kosovë ka një traditë të gjatë në këmbë, që daton në Perandorinë Romake. Para se Betejës e Kosovës në 1389, të gjitha rajonet e Ballkanit ishin kristianizuar nga të dy Perandorisë Romake dhe Perandorisë Bizantine. Nga 1389 deri më 1912, Kosova ishte qeverisur zyrtarisht nga Perandoria Osmane myslimane, shkalla e madhe e islamizimi ka ndodhur. Gjatë periudhës pas Luftës së Dytë Botërore, Kosova u sundua nga autoritetet laike/jo-fetare socialiste në Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë (RSFJ). Gjatë kësaj periudhe, kosovarët ishin duke u laicizuar. Sot, mbi 90% e popullsisë së Kosovës janë me prejardhje nga familje myslimane, shumica e të cilëve janë shqiptarë etnikë, por duke përfshirë edhe folësit sllavë - të cilët më së shumti e identifikojnë veten si goran ose boshnjak - dhe turqit[1].

Rreth pesë për qind e shqiptarëve etnikë në Kosovë të mbetet katolik pavarësisht shekujve të sundimit otoman. Gjatë periudhës në të cilin konvertimi i katolikëve në islam ishte më e shpejtë (nga gjysma e dytë e shekullit të gjashtëmbëdhjetë deri në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë) shumë të konvertuar vazhdojnë të pranojë ritet katolike në mënyrë private, edhe pse Kisha Katolike ndaloi këtë nga 1703,[2] dhe aq vonë sa 1845 numri të konsiderueshëm të njerëzve të cilët kishin kaluar si muslimanë deklaruan veten të jenë katolikë, për të shmangur përfshirjen[3].

Ka qenë thashethemet e përhapur, edhe pse e pakonfirmuar, se presidenti Ibrahim Rugova kishte qenë pagëzuar si katolik para vdekjes së tij në vitin 2006 : ka të ngjarë që familja e tij ka origjinën në fshatin e Rugovës, ku në vitin 1817 një numër i njerëzve të cilët kishin emra myslimane, por haptazi shpalli Katolicizmi u ekzekutuan nga autoritetet osmane[4].

Burim i të Dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Muslims in Europe : Country guide". BBC News. 23 dhjetor 2005. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Malcolm, Noel, Kosovo: A Short History, pp. 173-175
  3. ^ Maslcolm, Noel, Kosovo: A Short History pp 186-187
  4. ^ Malcolm, Noel:Kosovo: A Short History, p. 186