Kriza e borxhit në zonën e euros

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Normat afatgjata të interesit në të gjitha vendet e eurozonës, përveç Estonisë [1]. Një rendiment prej 6% ose më shumë tregon se tregjet financiare kanë probleme serioze në lidhje me aftësitë e kreditit.[2]

Kriza e borxhit në zonën e euros është një krizë e vazhdueshme financiare që e ka bërë të vështirë ose e të pamundur për disa vende në zonën euro për të shlyer ose ri-financuar borxhin e tyre qeveritar pa ndihmën e palëve të treta.[3]

Nga fundi i vitit 2009, si rezultat i rritjes së niveleve të borxhit privat dhe qeveritar në mbarë botën, në mesin e investitorëve u rrit frika e një krize të borxhit sovran. Shkaqet e krizës variojnë nga vendi. Në Greqi, pagat dhe pensionet e paqëndrueshme në sektorin publik çuan në rritjen e borxhit.[4] Struktura e eurozonës si një bashkim monetar (dmth., një monedhë) pa bashkim fiskal (p.sh. taksa të ndryshme dhe rregullat e pensioneve publike) ka kontribuar në krizë dhe dëmtuar aftësinë e liderëve europianë për të reaguar.[5][6]

Shqetësimet u intensifikuan në fillim të vitit 2010 dhe më pas,[7][8] kur shtetet kryesore evropiane nisën të zbatojnë një sërë masash mbështetëse financiare të tilla si Struktura Evropiane për Stabilitet Financiar (EFSF) dhe Mekanizmi Evropian për Stabilitetit (ESM).

Kriza jo vetëm ka pasur efekte negative ekonomike për vendet e prekura, por gjithashtu kishte një ndikim të madh politik mbi qeveritë në pushtet në 8 nga 17 vendet e eurozonës, duke çuar në ndërrime të pushtetit në Greqi, Irlandë, Itali, Portugali, Spanjë, Slloveni , Sllovaki, dhe Holandë.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Long-term interest rate statistics for EU Member States. ECB (12 korrik 2011). Vizituar në 22 korrik 2011.
  2. ^ Wearden, Graeme (20 September 2011). "EU debt crisis: Italy hit with rating downgrade". The Guardian (UK). Retrieved 20 September 2011. 
  3. ^ Haidar, Jamal Ibrahim, 2012. "Sovereign Credit Risk in the Eurozone," World Economics, World Economics, vol. 13(1), pages 123-136, March
  4. ^ Michael Lewis: Boomerang – Travels in the New Third World. Norton 2011, ISBN 978-0-393-08181-7 ]
  5. ^ Heard on Fresh Air from WHYY (4 tetor 2011): NPR-Michael Lewis-How the Financial Crisis Created a New Third World-October 2011. Npr.org. Vizituar në 7 korrik 2012.
  6. ^ Mark Koba (13 qershor 2012): CNBC-Europe's Economic Crisis-What You Need to Know-Mark Thoma-June 13, 2012. Finance.yahoo.com. Arkivuar nga Origjinali në 17 dhjetor 2012. Vizituar në 7 korrik 2012.
  7. ^ George Matlock (16 February 2010). Peripheral euro zone government bond spreads widen. Reuters. Retrieved 28 April 2010. 
  8. ^ "Acropolis now". The Economist. 29 April 2010. Retrieved 22 June 2011.