Krokodili i Nilit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Krokodili i Nilit (Crocodylus niloticus) është një krokodil i madh vendas i cili jeton në habitatet e ujërave të ëmbla në Afrikë, ku është i pranishëm në 26 vende. Është shpërndarë gjerësisht në të gjithë Afrikën nën-Sahariane, që ndodhet kryesisht në rajonet qendrore, lindore dhe jugore të kontinentit, dhe jeton në lloje të ndryshme të mjediseve ujore si liqene, lumenj dhe këneta.[1] I pranishëm në Afrikën perëndimore, niloticus është bashkëjetues me dy krokodilë të tjerë.[2] Edhe pse e aftë për të jetuar në mjedise të kripura, kjo specie rrallë gjendet në ujërat e kripura, por herë pas here banon në delta dhe liqene të njelmëta. Gama e kësaj specie dikur shtrihej në veri në të gjithë Nilin, deri në Deltën e Nilit. Mesatarisht, krokodili i Nilit i rritur mashkull është midis 3.5 and 5 metres (11.5 and 16.4 ft) në gjatësi dhe peshon 225 to 750 kilograms (500 to 1,650 lb).[3][4][5] Megjithatë, janë regjistruar mostra që tejkalojnë 6.1 metres (20 ft) në gjatësi dhe peshë deri në 1,089 kilograms (2,400 lb). Kjo është predatori më i madh ujërave të ëmbla në Afrikë, dhe mund të konsiderohet zvarraniku i dytë më i madh në botë, pas krokodili deti (Crocodylus porosus).[6][7] Dimorfizmi seksual është i përhapur, dhe femrat janë zakonisht rreth 30% më të vogla se meshkujt. Ata kanë lëkurë të trashë, me luspa, të blinduara shumë.

Krokodilët e Nilit janë grabitqarë kulmorë oportunistë; një specie shumë agresive e krokodilit, ata janë të aftë të marrin pothuajse çdo kafshë brenda rrezes së tyre. Ata janë gjeneralistë, duke marrë një shumëllojshmëri të gjahut.[3][7] Dieta e tyre përbëhet kryesisht nga lloje të ndryshme të peshqve, zvarranikëve, zogjve dhe gjitarëve. Ata janë grabitqarë që mund të presin në pritë me orë, ditë apo edhe javë për momentin e përshtatshëm për të sulmuar. Ata janë grabitqarë të shkathët dhe presin mundësinë që një pre të vijë mirë brenda rrezes së sulmit. Edhe preja e shpejtë nuk është imune ndaj sulmeve. Ashtu si krokodilët e tjerë, krokodilët e Nilit kanë një kafshim jashtëzakonisht të fuqishëm që është unik në mesin e të gjitha kafshëve, dhe dhëmbë të mprehtë, konike që zhyten në mish, duke lejuar një rrokje që është pothuajse e pamundur të lirohet. Ata mund të aplikojnë nivele të larta të forcës për periudha të zgjatura kohe, një avantazh i madh për të mbajtur prenë e madhe nën ujë për t'u mbytur.[7]

Krokodilët e Nilit janë krokodilë relativisht socialë.[8] Ata ushqehen nga peshku dhe kufomat e mëdha. Hierarkia e tyre e rreptë përcaktohet nga madhësia. Meshkujt e mëdhenj, të moshuar janë në krye të kësaj hierarkie dhe kanë qasje parësore në ushqim dhe pikat më të mira të argëtimit. Krokodilët priren ta respektojnë këtë urdhër; kur cenohet, rezultatet janë shpesh të dhunshme dhe nganjëherë fatale.[9] Ashtu si shumica e zvarranikëve të tjerë, krokodilët e Nilit lëshojnë vezë; këto ruhen nga femrat. Të vegjlit mbrohen gjithashtu për një periudhë kohe, por gjuajnë vetë dhe nuk ushqehen nga prindërit.[3][10] Krokodili i Nilit është një nga speciet më të rrezikshme të krokodilit dhe është përgjegjës për qindra vdekje njerëzore çdo vit.[11] Isshtë një specie mjaft e zakonshme e krokodilit e cila nuk rrezikohet pavarësisht nga disa rënie ose zhdukje rajonale.

Etimologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri binom Crocodylus niloticus rrjedh nga greqishtja κρόκη, kroke ("guralec"), δρῖλος, drilos ("krimb"), duke iu referuar lëkurës së tij të ashpër; dhe niloticus, që do të thotë "nga lumi Nil". Krokodili i Nilit quhet tanin ha-yeorhebraisht,[12] timsah al-nilarabisht, mambasuahilisht, garwe në Shona, ngwenya në Ndebele, ngwena në Venda dhe kwenasesote dhe tsvana. Gjithashtu, ndonjëherë i referohet si krokodili afrikan, krokodili etiopian, krokodili i zakonshëm ose krokodili i zi.[7]

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse aktualisht asnjë nënlloje nuk njihet zyrtarisht, deri në shtatë janë propozuar, kryesisht për shkak të ndryshimeve në pamjen dhe madhësinë e vërejtur në popullata të ndryshme nëpër Afrikë. Këto kanë qenë të përbëra nga: C. n. africanus (i quajtur jozyrtarisht krokodili i Nilit të Afrikës Lindore), C. n. chamss (krokodili i Nilit të Afrikës Perëndimore), C. n. cowiei (krokodili i Nilit të Afrikës së Jugut), C. n. madagascariensis (krokodili Malagasi ose Madagaskari i Nilit, i njohur rajonalisht edhe si croco Mada, që përkthehet në krokodil Malagasy), C. n. niloticus (krokodili etiopian i Nilit, ky do të ishte nënspeci i nominuar), C. n. pauciscutatus (krokodili i Nilit Kenian) dhe C. (n.) suchus (tani perceptohen gjerësisht nga biologët krokodilë si një specie e veçantë).[13] Në një studim të morfologjisë së popullatave të ndryshme, përfshirë C. (n.) Suchus, pamja e krokodilit të Nilit sensu lato u zbulua se ishte më e ndryshueshme se çdo specie tjetër krokodili e njohur aktualisht, dhe të paktën disa nga këto ndryshime ishin lidhur me lokalitetin.

Një studim mbi Liqenin Turkana në Kenia (jozyrtarisht kjo popullsi do të vendoset në C. n. Pauciscutatus) ka treguar se krokodilët vendas duket se kanë më shumë osteoderma në sipërfaqen e tyre të barkut sesa popullsitë e tjera të njohura, kështu që kanë vlerë më të vogël në tregtimin e lëkurës, duke përbërë një popullsi jashtëzakonisht të madhe (ndoshta të mbipopulluar) lokale nga fundi i shekullit të 20-të.[14] Ndarja e krokodilit të Afrikës Perëndimore (C. Suchus) nga krokodili i Nilit është mbështetur nga karakteristikat morfologjike,[15] studime të materialeve gjenetike[13][15] dhe preferencat e habitatit.[16] Ndarja e të dyve nuk njihet nga IUCN pasi vlerësimet e tyre të fundit të grupit ishin në 2008 dhe 2009,[17] vjet para botimeve parësore që mbështesnin dallueshmërinë e krokodilëve të Afrikës Perëndimore.[18][15][16]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Pooley, A. C. (1982). "The status of African crocodiles in 1980". Crocodiles. Proceedings of the 5th Working Meeting of the IUCN/SSC Crocodile Specialist Group, Gainesville, Florida (në anglisht). Gland, Switzerland: IUCN Crocodile Specialist Group. fq. 174–228.
 2. ^ Brochu, C. A. (2001). "Crocodylian snouts in space and time: phylogenetic approaches toward adaptive radiation". American Zoologist (në anglisht). 41 (3): 564–585. doi:10.1093/icb/41.3.564.
 3. ^ a b c Cott, H.B. (2010). "Scientific results of an inquiry into the ecology and economic status of the Nile crocodile (Crocodilus niloticus) in Uganda and Northern Rhodesia". The Transactions of the Zoological Society of London (në anglisht). 29 (4): 211–356. doi:10.1111/j.1096-3642.1961.tb00220.x.
 4. ^ Alexander, G.; Marais, J. (2007). A guide to the reptiles of southern Africa (në anglisht). Cape Town: Struik Publishers.
 5. ^ de Boer, W. F.; Vis, M. J.; de Knegt, H. J.; Rowles, C.; Kohi, E. M.; van Langevelde, F.; Peel, M.; Pretorius, Y.; Skidmore, A.K.; Slotow, R.; van Wieren, S.E. (2010). "Spatial distribution of lion kills determined by the water dependency of prey species". Journal of Mammalogy (në anglisht). 91 (5): 1280. doi:10.1644/09-MAMM-A-392.1.
 6. ^ Wood, G. (1983).
 7. ^ a b c d Guggisberg, C.A.W. (1972). Crocodiles: Their Natural History, Folklore, and Conservation (në anglisht). fq. 195. ISBN 978-0-7153-5272-4.
 8. ^ Huchzermeyer, F. (2003).
 9. ^ Garrick, L. D.; Lang, J. W. (1977). "Social signals and behaviors of adult alligators and crocodiles". American Zoologist (në anglisht). 17: 225–239. doi:10.1093/icb/17.1.225.
 10. ^ Kofron, C. P. (1990). "The reproductive cycle of the Nile crocodile (Crocodylus niloticus)". Journal of Zoology (në anglisht). 221 (3): 477–488. doi:10.1111/j.1469-7998.1990.tb04014.x.
 11. ^ Sideleau, B.; Britton, A. R. C. (2012). "A preliminary analysis of worldwide crocodilian attacks". Crocodiles. Proceedings of the 21st Working Meeting of the IUCN-SSC Crocodile Specialist Group (në anglisht). Gland: IUCN Crocodile Specialist Group. fq. 111–114.
 12. ^ Të dy fjalët e kanë origjinën në Bibël.
 13. ^ a b Schmitz, A.; Mansfeld, P.; Hekkala, E.; Shine, T.; Nickel, H.; Amato, G.; Böhme, W. (2003). "Molecular evidence for species level divergence in African Nile crocodiles Crocodylus niloticus (Laurenti, 1786)". Comptes Rendus Palevol (në anglisht). 2 (8): 703. doi:10.1016/j.crpv.2003.07.002.
 14. ^ Alderton, D. (1998).
 15. ^ a b c Hekkala, E.; Shirley, M.H.; Amato, G.; Austin, J.D.; Charter, S.; Thorbjarnarson, J.; Vliet, K.A.; Houck, M.L.; Desalle, R.; Blum, M.J. (2011). "An ancient icon reveals new mysteries: mummy DNA resurrects a cryptic species within the Nile crocodile". Mol. Ecol. (në anglisht). 20 (20): 4199–215. doi:10.1111/j.1365-294X.2011.05245.x. PMID 21906195.
 16. ^ a b Cunningham, S. W. (2015).
 17. ^ Fergusson, R. A. (2010).
 18. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Nestler2012

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]