Kuadri i Përbashkët Evropian i Referencës për Gjuhët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kuadri i Përbashkët Evropian i Referencës për Gjuhët (anglisht: Common European Framework of Reference for Languages - CEFRL) është një dokument i rëndësishëm evropian nga viti 2001. Ai përmban udhëzimet e hartuara nga Këshilli i Evropës, Shoqata e Qendrave të Testimit të Gjuhëve në Evropë dhe Shoqata Evropiane për Shërbime Cilësore të Gjuhëve. Qëllimi kryesor ishte të përshkruante objektivisht njohuritë e nxënësve të gjuhëve të huaja në të gjithë Evropën dhe të sigurojë kritere të larta të mësimit të gjuhëve të huaja. Ky konsiderohet të jetë njëri nga dokumentet themelore të hartës së gjuhëve evropiane. Ai përbëhet nga tri pjesë themelore e që janë: Pasaporta gjuhësore, Biografia gjuhësore dhe Dosja.

Nivelet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Niveli Përshkrimi
A
Themelor
A1
 • Mund të kuptojë dhe të përdorë shprehjet e zakonshme të përditshme dhe fraza shumë të thjeshta që synojnë plotësimin e nevojave të një lloji konkret.
 • Mund të prezantojnë veten dhe të tjerët dhe mund të kërkojnë dhe të përgjigjen në pyetjet rreth detajeve personale, siç janë ato ku jetojnë, njerëzit që njohin dhe gjërat që kanë.
 • Mund të bashkëveprojnë në një mënyrë të thjeshtë, me kusht që personi tjetër të flasë ngadalë dhe në mënyrë të qartë si dhe të jetë i përgatitur të ndihmojë.
A2
 • Mund të kuptojë fjali dhe shprehje të përdorura shpesh në lidhje me fushat me rëndësi të menjëhershme (p.sh. informacione themelore personale dhe familjare, blerje, gjeografi lokale, punësim).
 • Mund të komunikojë në detyra të thjeshta dhe rutinore që kërkojnë një shkëmbim të thjeshtë dhe të drejtpërdrejtë të informacionit mbi çështjet e njohura dhe rutinore.
 • Mund të përshkruajë në terma të thjeshtë aspektet e sfondit të tyre, mjedisin dhe çështjet në fushat me nevojë imediate.
B
I pavarur
B1
 • Mund të kuptojë pikat kryesore të të dhënave të qarta standarde për çështje të njohura që hasen rregullisht në punë, shkollë, kohën e lirë, etj
 • Mund të merret me shumicën e situatave që mund të shfaqen gjatë udhëtimit në një zonë ku flitet gjuha.
 • Mund të prodhojë tekste të thjeshta të lidhura me tema që janë të njohura ose me interes personal.
 • Mund të përshkruajë përvoja dhe ngjarje, ëndërrat, shpresat dhe ambiciet dhe të japë shkurtimisht arsye dhe shpjegime për mendimet dhe planet.
B2
 • Mund të kuptojë idetë kryesore të tekstit kompleks në të dyja çështjet konkrete dhe abstrakte, duke përfshirë diskutimet teknike në fushën e specializimit të tyre.
 • Mund të ndërveprojë me një shkallë të rrjedhshmërisë dhe spontanitetit që bën ndërveprimin e rregullt me folësit amë krejt të mundshëm pa tendosje për të dyja palët.
 • Mund të prodhojë një tekst të qartë dhe të detajuar në një gamë të gjerë temash dhe të shpjegojë një pikëpamje për një çështje aktuale duke dhënë avantazhet dhe disavantazhet e opsioneve të ndryshme.
C
Kompetent
C1
 • Mund të kuptojë një gamë të gjerë të klauzolave kërkuese, më të gjata dhe të njohë kuptimin implicit.
 • Mund të shprehë ide rrjedhshëm dhe spontanisht pa shumë kërkime të dukshme për shprehje.
 • Mund të përdorë gjuhën në mënyrë fleksibile dhe efektive për qëllime sociale, akademike dhe profesionale.
 • Mund të prodhojë një tekst të qartë, të strukturuar dhe të detajuar mbi lëndët komplekse, duke treguar përdorimin e kontrolluar të modeleve organizative, lidhësve dhe pajisjeve kohezive.
C2
 • Mund të kuptojë me lehtësi pothuajse çdo gjë që dëgjohet ose lexohet.
 • Mund të përmbledhë informacionin nga burime të ndryshme të folura dhe të shkruara, duke rindërtuar argumentet dhe llogaritë në një prezantim koherent.
 • Mund të shprehet spontanisht, shumë rrjedhshëm dhe saktë, duke diferencuar nuancat fine të kuptimit edhe në situatat më komplekse.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kuadri i Përbashkët Evropian i Referimeve për Gjuhët [undefined] Error: {{Lang-xx}}: no text (help)
 • "European language levels - Self Assessment Grid". Arkivuar nga origjinali më 28 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Self Assessment Grid - CEFRL (PDF) Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
 • Udhëzues për mësimdhënësit e gjuhës angleze si gjuhë e huaj lidhur me portofolion evropiane të gjuhëve Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.