Kujtim Bevapi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kujtim Bevapi, drejtor i bibliotekës, 1991-2000

Kujtim Bevapi (1948) ka lindur në Elbasan. Ai ka punuar si bibliograf dhe drejtues në bibliotekën “Qemal BaholliElbasan dhe si profesor në universitetin “Aleksandër Xhuvani”. Ka dhënë kontribute në fushën e gjuhës dhe në historinë e arsimit.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kujtim Bevapi në vitet 1968-1972 ka kryer studimet në universitetin shtetëror të Tiranës, në fakultetin e Histori-Filologjisë, dega Gjuhë-Letërsi. Në janar të vitit 1973, emërohet bibliotekar dhe më pas bibliograf-klasifikator në bibliotekën “Qemal Baholli” të qytetit të Elbasanit. Në vitet 1991-1999 ka punuar si drejtor në këtë bibliotekë. Po ashtu, gjatë kësaj kohe ka punuar edhe si pedagog i jashtëm në universitetin "Aleksandër Xhuvani" Elbasan, më vonë, në vitin 2000 emërohet si profesor i brendshëm pranë këtij universiteti. Është i specializuar në fushën e Bibliotekonomisë, ka botuar disa bibliografi të karakterit tekniko-shkencor, monografi[1], studime, artikuj në revista të ndryshme shkencore brenda dhe jashtë vendit, që i përkasin sferës së traditës, ngjarjeve, figurave të spikatura atdhetare. Në vitin 1992 merr gradën "Doktor i Shekncave", dhe në vitin 1999 titullin "Profesor i Asociuar".

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e librave të botuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Titulli
1996 Meditim pedagogjik mbi abetaret shqipe (monografi)[2]
2005 Hulumtime etnologjike[3]
2007 Hyrje në bibliotekonomi
2008 Vendlindja ime Elbasani
2009 Hyrje në etnologji e antropologji
2020 Gjurmime antropologjike në rrjedhat e qytetërimit të Elbasanit

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Titulli
1988 Bibliografi për historinë e arsimit (1844-1939)
1999 Kongresi i parë arsimor kombëtar, shkolla e parë e mesme shqiptare (Bibliografi shqipe 1909-1999)
1992 Emin Matraxhiu, figurë e ndritur e publicistikës shqiptare

Studime dhe vepra kolektive-fjalorë enciklopedikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Titulli
1995 Disa konsiderata për jetën dhe veprën e publicistit të talentuar E. Matraxhiu
2003 Elbasani në historinë e arsimt kombëtar
2003 Elbasani Enciklopedi
2008 Thanas Floqi, enciklopedia shqiptare
2009 Lef Nosi, Enciklopedia shqiptare

Artikuj të botuar në konferenca kombëtare, ndërkombëtare dhe shtyp[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Titulli Shënime
1978 Të dhëna mbi disa abetare të rilindjes dhe alfabetet e tyre “Revista pedagogjike”
1978 Vështrim i përgjithshëm rreth abetareve të K.Kristoforidhit “Revista pedagogjike”
1995 Tradita kulturore dhe arsimore e Elbasanit deri në shpalljen e pavarsisë “Normalja në traditë”, Elbasan
1995 Tre tekste shkollore nga tre mesues normalisë. (Dh. Paparisto, S.Shuteriqi, A. Xhuvani) “Normalja në traditë”, Elbasan
1995 Normalisti që iu përkushtua kombit dhe shkencës shqiptare. (Q. Haxhihasani) “Normalja në traditë”, Elbasan
2000 Papajorgji Theohari (1858-1929) “Në Panteon drejt Panteonit 2000”, Elbasan
2010 Normalja e Elbasanit dhe Kosova “Gjurmime albanologjke”, Prishtinë
2010 Kongresi kombëtar i Elbasanit (2-9 shtator 1909) “Jehona e re”, Shkup
1990 Disa konsiderata për abetaren e N. Veqilharxhit e K. Kristoforidhit “Vjetari I”, I.L. Pedagogjik, “A. Xhuvani”, Tiranë
1990 Klubet, shoqëritë patriotike dhe kongresi i Elbasanit “Vjetari I”, I.L. Pedagogjik, “A. Xhuvani”, Tiranë
1999 Prania amerikane në Elbasan në vitet 1908 – 1920 Buletini shkencor UNIEL, Elbasan
2011 Mahir Domi në historinë e librit dhe të bibliotekonomisë shqiptare Përmbledhje e kujtimeve 2010, Elbasan
2004 Bashkëpërkime traditash Konferencë shkencore Shkodër
2011 Hapësira bibliografike e veprës së Hahn-it Konferencë shkencore
2001 Koncepti i kombit në veprën e K. Kristoforidhit Konferencë shkencore, Elbasan
2004 Lef Nosi dhe albanologjia Simpozium shkencor, Prishtinë
2005 Rrezatime të trashëgimisë kulturore shkodrane në fushën e botimeve “Shkodra në shekuj” Shkodër
2009 Normalisti Qemal Haxhihasani[4] Konferencë shkencore, Elbasan
2012 The albanian custum’s right in historical – jurical aspect, a note about Lekë Dukagjini and Skenderbeg’s code European Scientific Journal
2008 “On the alphabet of albanian” "Logos" Shkup
2008 Elbasani dhe kongresi i Manastirit “Republika”
2009 A është normalja e Elbasanit universiteti i parë shqiptar? “55”

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bevapi, Kujtim (2013). "Curriculum Vitae (CV)" (PDF). Arkivuar nga origjinali më 31 dhjetor 2023. Marrë më 18 korrik 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
  2. ^ Bevapi, Kujtim (1996). Meditim pedagogjik mbi abetaret shqipe. Tiranë: "Onufri".
  3. ^ Bevapi, Kujtim (2005). Hulumtime etnologjike. Elbasan: "Sejko". ISBN 9994372114.
  4. ^ Bevapi, Kujtim (2020). Gjurmime antropologjike në rrjedhat e qytetërimit të Elbasanit. Tiranë: Shtëpia botuese "Fan Noli". fq. 134–137. ISBN 9789928342003.