Kultura e Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Betsy Ross ishte një tapiceri amerikane, e cila u vlerësua nga të afërmit e saj në 1870 për krijimin e flamurit të parë amerikan.

Kultura amerikane është formuar nga historia e Shteteve të Bashkuara, gjeografia e saj dhe forcat dhe migrimet e ndryshme të brendshme dhe të jashtme. Një anëtar i anglosferës bazë, është kryesisht me origjinë perëndimore dhe evropiane, veçanërisht britanike dhe gjermane, megjithatë ndikimet e saj përfshijnë kulturat e popujve aziatikë, afrikano-amerikanë, latino-amerikanë dhe amerikanë vendas dhe kulturat e tyre.

Shtetet e Bashkuara kanë karakteristikat e veta të dallueshme sociale dhe kulturore, të tilla si format e të folurit, letërsisë, muzikës, arteve pamore, arteve interpretuese, ushqimit, fesë, ligjit, teknologjisë. Shtetet e Bashkuara janë fetarisht, kulturalisht dhe etnikisht të larmishëm si rezultat i imigrimit evropian në shkallë të gjerë gjatë gjithë historisë së saj, qindra fiseve dhe kulturave indigjene të saj, dhe përmes skllavërisë afrikano-amerikane në shtetet jugore të ndjekur nga emancipimi. Amerika është një vend anglofon me një sistem ligjor që rrjedh nga e drejta e zakonshme angleze. Që nga themelimi i Shteteve të Bashkuara në 1776, kultura e saj është ndikuar nga valët e njëpasnjëshme të emigrantëve dhe diversiteti kulturor që rezulton ka qenë një tipar dallues i shoqërisë në Shtetet e Bashkuara. Kultura në Shtetet e Bashkuara mund të ndryshojë nga faktorë të tillë si rajoni, raca dhe përkatësia etnike, mosha, feja, statusi socio-ekonomik ose dendësia e popullsisë, ndër të tjera. Aspekte të ndryshme të kulturës amerikane mund të mendohen si kulturë e ulët ose kulturë e lartë, ose që i përkasin ndonjë prej një sërë nënkulturash. Shtetet e Bashkuara ushtrojnë ndikim të madh kulturor në shkallë globale dhe konsiderohen si një superfuqi kulturore.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]