Kushe Mica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kushe Mica ishte themeluesja e shkollës së parë për gratë dhe vajzat shqiptare. Kusha u lind në Shkodër më 16 qershor 1832 dhe vdiq më 3 mars 1913. Familja e saj, për arsye konflikti gjakmarrjeje, u zhvendosën në Shkodër nga Dukagjini. [1]

Karriera[redakto | përpunoni burim]

Karrierën e mësueses ajo e filloi në moshën 27 vjeçare.

Kushe Mica ishte një grua e vetë-mësuar, e cila për dhjetë vite studioi me farmacistin venecian Shjor Marko Rebeskin. Gjatë kësaj kohe ajo perfeksionoi gjuhët frënge dhe italiane. [2]

Në 1859 ajo hapi shkollën e parë për gra në Shkodër, të quajtur Shkolla e Kushe Micës. [3] Shkolla u hap pavarësisht shumë pengesave të vendosura nga autoritetet turke; ceremonia e hapjes ishte e thjeshtë, por me një pjesëmarrje të mirë. [4]

Shkolla mësonte shkrim, lexim, numra (aritmetike), vizatim, këngë (muzikë) dhe punë dore. Shkolla u mbyll në 1904, pas 45 viteve nga themelimi i saj. [5]Shkolla e Kushe Micës nuk arriti të behej e njohur si shkolla e parë shqipe për arsyen se programi arsimor nuk ishte i dokumentuar dhe Mica nuk ishte në nivelin e duhur arsimor. [6]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ http://www.shkodrapress.com/bar-shkodra/item/2895-historia-e-arsimit-shkodran.html
  2. ^ http://qmksh.al/16-qershor-1832-lindi-mesuesja-e-pare-shkodrane-kushe-mica/
  3. ^ http://qmksh.al/16-qershor-1832-lindi-mesuesja-e-pare-shkodrane-kushe-mica/
  4. ^ http://www.shkodrapress.com/bar-shkodra/item/2895-historia-e-arsimit-shkodran.html
  5. ^ http://www.gentlewomen.al/2016/07/27/kushe-mica-founder-of-the-first-school-for-albanian-women/
  6. ^ http://www.shkodrapress.com/bar-shkodra/item/2895-historia-e-arsimit-shkodran.html