Kushtetuta e Greqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Greqisë (Greqisht: Syntagma tis Elladas) u krijua nga Parlamenti i Pestë Revizionar i Grekëve në vitin 1974,[1][2] pas rënies së juntës ushtarake greke dhe fillimit të Republikës së Tretë Helenike. Ai hyri në fuqi më 11 qershor 1975 (miratuar dy ditë më parë) dhe është ndryshuar në 1986, 2001, 2008 dhe 2019.

Historia kushtetuese e Greqisë shkon prapa në Luftën Greke për Pavarësi (1821–1832), gjatë së cilës tre kushtetutat e para greke u miratuan nga asambletë kombëtare revolucionare. Sheshi Sintagma (Plateia Syntagmatos) në Athinë është emëruar sipas kushtetutës së parë të miratuar në shtetin modern grek.

Konteksti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta përbëhet nga 120 nene, në katër pjesë:

  • Pjesa e parë (nenet 1-3), Dispozitat Themelore, e vendos Greqinë si një demokraci parlamentare presidenciale (ose republikë – greqishtja δημοκρατία mund të përkthehet në të dyja mënyrat) dhe konfirmon mbizotërimin e Kishës Ortodokse në Greqi.
  • Pjesa e dytë (Të drejtat individuale dhe sociale, nenet 4-25), ka të bëjë me të drejtat individuale dhe sociale, mbrojtja e të cilave është përforcuar pas rishikimit të vitit 2001. Dispozitat e reja rregullojnë çështje të tilla si mbrojtja e të dhënave personale dhe kompetenca e disa të pavarurve. autoritetet.
  • Pjesa e tretë (Organizata dhe funksionet e shtetit, nenet 26-105) përshkruan organizimin dhe funksionin e shtetit. Neni 28 integron zyrtarisht ligjet ndërkombëtare dhe konventat ndërkombëtare në ligjin grek.
  • Pjesa e katërt (Dispozitat e veçanta, përfundimtare dhe kalimtare, nenet 106-120) përfshin dispozita të veçanta, përfundimtare dhe kalimtare.

Ndryshimet kushtetuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtetuta e vitit 1975 është rishikuar 4 herë: në 1986, 2001, 2008 dhe 2019.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Times, Steven V. Roberts Special to The New York (2 gusht 1974). "Greece Restores 1952 Constitution with Civil Rights". The New York Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Times, Steven V. RobertsSpecial to The New York (9 dhjetor 1974). "Greeks Reject Monarchy By Wide Margin of Votes". The New York Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)