Jump to content

Lëngu (pije)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një gotë lëng portokalli

Lëngu është një pije e bërë nga nxjerrja ose shtypja e lëngut natyror që gjendet në fruta dhe perime. Lëngu si koncept i përgjithshëm gjithashtu mund të referohet tek lëngjet që janë të salcuara me koncentrat ose burime të tjera ushqimore biologjike, të tilla si mishi ose ushqimi i detit, si lëng mishi. Lëngu konsumohet zakonisht si një pije ose përdoret si një përbërës ose aromatizues në ushqime ose pije të tjera, si për smoothies. Lëngu u shfaq si një zgjedhje e pijeve popullore pasi zhvillimi i metodave të pasterizimit mundësoi ruajtjen e saj pa përdorur fermentimin (që përdoret në prodhimin e verës).[1] Konsumatorët më të mëdhenj të lëngut të frutave janë Zelanda e Re (gati një filxhan, ose 8 ounces, çdo ditë) dhe Kolumbia (më shumë se tre të katërtat e një filxhani çdo ditë). Konsumi i lëngut të frutave rritet mesatarisht me nivelin e të ardhurave të vendit.[2]

Lëng frutash duke u përdorur në përgatitjen e një smoothie.

Fjala "juice“ (ђus) vjen nga frangjishtja e vjetër rreth viteve 1300; ajo u zhvillua nga fjalët e vjetra franceze "jus, juis, jouis", që do të thotë "lëngu i marrë nga yndyrna herbs."[3] "Lëng i vjetër francez jus", lëng i butë "(13c.) ... [erdhi] nga latinishtja ius [që do të thotë]" supë, salcë, lëng, supë ", nga rrënja PIE * yeue-" për përzierje, përzierje ushqim "(bashkëkohës: sanskritisht y-" supë "," zyme greke "një maja," liqeni i vjetër kishtar sllav ", supë," rusisht: уха "ukha", lituanisht: juse "supë e peshkut")."[3] Përdorimi i fjalës "lëng" për të kuptuar "pjesën ujore të frutave apo perimeve" është regjistruar së pari në fillim të shekullit të 14-të.[3]

Llojet e lëngjeve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëngjet mund të ndahen në kategori të ndryshme. Një nga ndarjet mund të jetë e qartë dhe e dendur. Bistri ka një përqindje më të lartë të ujit dhe lëngjeve të vërteta. Në të kundërt, fruta të dendura kanë një përqindje më të lartë të kompanive - nga pak tul në të gjithë feta fruta.

Lëngjet mund të karbonizohen ose jo. Varietetet jo të kultivuara janë më të zakonshmet dhe këto janë lëngje frutash natyrale. Të tilla janë, për shembull, të grimcuar dhe më industrialë. Nga ana tjetër, lëngjet e gazuara kanë gjithashtu një pjesë të dioksidit të karbonit të shtuar industrial. Ata kanë një shije pak më të ndryshme, dhe mund të përdoren për problemet me tretje. Varësisht nga përbërja, ato quhen "të zeza" dhe "të verdha". Të zi kanë një shije të një cole, dhe portokalli të verdhë.

Aditivët gjithashtu i shtohen lëngjeve industriale, funksioni i së cilës është për të marrë ngjyrën ose shijen e duhur. Sheqeri është shtuar më së shumti. Ato janë të paketuara kryesisht në paketime atraktive, më shpesh plastike, tetrapak, xham dhe materiale të ngjashme.

Lëngu përgatitet me shtrydhje ose macerim mekanik (ndonjëherë i referuar si presion i ftohtë[4]) mish frutash apo perimesh pa aplikimin e nxehtësisë ose tretës. Për shembull, lëngu i portokallit është ekstrakt i lëngët i frutave të pemës portokalli, dhe lëngu i domates është lëngu që rezulton nga shtypja e frutave të bimës së domates. Lëngu mund të përgatitet në shtëpi nga pemët dhe perimet e freskëta duke përdorur një shumëllojshmëri të duarve ose lëngjeve elektrike. Shumë lëngje komerciale filtrohen për të hequr fibra ose pulpë, por lëngu i freskët i portokallit është një pije popullore. Aditivët vendosen në disa lëngje, të tilla si sheqeri dhe shijet artificiale (në disa pije me bazë lëngje frutash); (p.sh., në pije me lëng domate të Clamato ose Caesar). Metodat e zakonshme për ruajtjen dhe përpunimin e lëngjeve të frutave përfshijnë konservimin, pasterizimin, përqëndrimin,[5] ngrirjes, avullimit dhe tharjes me llak.

Edhe pse metodat e përpunimit ndryshojnë midis lëngjeve, metoda e përgjithshme e përpunimit të lëngjeve përfshin:[6]

 • Larja dhe ndarja
 • Nxjerrja e lengjeve
 • Shtrëngimi, filtrimi dhe sqarimi
 • Përzierja e pasterizimit
 • Mbushja, vulosja dhe sterilizimi
 • Ftohja, etiketimi dhe paketimi.

Pasi që frutat të jenë zgjedhur dhe larë, lëngu nxirret nga një nga dy metodat e automatizuara. Në metodën e parë, dy gota metalike me tuba metali të mprehta në filxhan e poshtëm bashkohen, duke hequr lëvozhgën dhe duke e detyruar mishin e frutave përmes tubit metalik. Lëngu i frutave, pastaj arratiset nëpër vrima të vogla në tub.Lëkurat pastaj mund të përdoren më tej, dhe janë larë për të hequr vajrat, të cilat janë bonifikuar më vonë për përdorim. Metoda e dytë kërkon që frutat të priten përgjysmë para se t'u nënshtrohen shtrydhjes, të cilat nxjerrin lëngun.[7]

Pasi lëngu filtrohet, ai mund të koncentrohet në avullues, të cilat zvogëlojnë madhësinë e lëngut me një faktor prej 5, duke e bërë më të lehtë transportimin dhe rritjen e datës së skadimit. Lëngjet janë të koncentruar duke ngrohur nën një vakum për të hequr ujin, dhe pastaj duke u ftohur në rreth 13 gradë Celsius. Rreth dy të tretat e ujit në një lëng largohet.[6] Lëngu është më pas i rigjeneruar, në të cilën përqendrimi është i përzier me ujë dhe faktorë të tjerë për të kthyer ndonjë aromë të humbur nga procesi i përqëndrimit. Lëngjet gjithashtu mund të shiten në një gjendje të koncentruar, në të cilën konsumatori i shton ujë lëngut të koncentruar si përgatitje.[7]

Lëngjet pastaj pasterizohen dhe mbushen në kontejnerë, shpesh ndërsa janë ende të nxehtë. Nëse lëngu derdhet në një enë të nxehtë, ftoheni sa më shpejt që të jetë e mundur. Paketat që nuk mund të qëndrojnë në nxehtësi kërkojnë kushte sterile për mbushje. Kimikate të tilla si peroksid hidrogjeni mund të përdoren për sterilizimin e kontejnerëve.[7] Bimët mund të bëjnë diku nga 1 deri 20 ton në ditë.[6]

Një shumëllojshmëri e paketuar lëngje në një supermarket.

Fushat elektrike me intensitet të lartë janë duke u përdorur si një alternativë për të ngrohur pasterizimin në lëngje frutash. Trajtimet e nxehta nganjëherë nuk arrijnë të prodhojnë produkte të qëndrueshme mikrobiologjike.[8] Megjithatë, u konstatua se përpunimi me fusha elektrike të pulsuara me intensitet të lartë (PEF) mund të aplikohet në lëngje frutash për të siguruar një produkt të qëndrueshëm dhe të sigurt në raft.[8] Përveç kësaj, u zbulua se fushat elektrike të pulsuara sigurojnë një produkt me vlerë të freskët dhe të lartë të vlerës së të ushqyerit.[8] Përpunimi pulsial i fushës elektrike është një lloj metode jo termale për ruajtjen e ushqimit.[9]

Fushat elektrike të pulsuara përdorin impulse të shkurtra të energjisë elektrike për të inaktivuar mikrobet. Përveç kësaj, përdorimi i PEF rezulton me efekte minimale dëmtuese në cilësinë e ushqimit.[10] Fushat elektrike të pulsit i mbysin mikroorganizmat dhe sigurojnë mirëmbajtje më të mirë të ngjyrës, aromës dhe vlerës ushqyese të ushqimit në krahasim me trajtimet e ngrohjes.[10] Kjo metodë e ruajtjes punon duke vendosur dy elektroda midis lëngjeve të lëngshme, duke aplikuar impulse të tensionit të lartë për mikrosecondë në milisekonda.[10] Pulsat e tensionit të lartë janë me intensitet në diapazonin prej 10 deri në 80 kV / cm.[10]

Koha e përpunimit të lëngut llogaritet duke shumëzuar numrin e pulses me kohëzgjatjen efektive të impulsit.[10] Tensioni i lartë i pulses prodhon një fushë elektrike që rezulton në inaktivimin mikrobik që mund të jetë i pranishëm në lëng.[10] Temperaturat PEF janë më poshtë se temperaturave të përdorura në përpunimin termik.[10] Pas trajtimit me tension të lartë, lëngu është paketuar aseptikisht dhe në frigorifer.[10] Lëngu është gjithashtu në gjendje të transferojë energji elektrike për shkak të pranisë së disa joneve nga përpunimi.[10] Kur fusha elektrike është aplikuar në lëng, rryma elektrike pastaj janë në gjendje të rrjedhin në lëng të lëngshme dhe transferohen rreth për shkak të molekulave të ngarkuara në lëng.[10] Prandaj, fushat elektrike të pulsuara janë në gjendje të çaktivizojnë mikroorganizmat, të zgjasin afatin e ruajtjes dhe të zvogëlojnë aktivitetin enzimatik të lëngut duke ruajtur cilësinë e njëjtë si lëngu i freskët i shtypur.[10]

Lëng i ëmbël i gëlqeres dhe lëng shege.

Mbretërinë e Bashkuar, emri ose emrat e frutave të bërë me lëng mund të përdoren ligjërisht vetëm për të përshkruar një produkt që është 100% lëng frutash, siç kërkohet nga Rregulloret e Lëngjeve të Frutave dhe Nektareve të Frutave (Angli) [11] dhe Lëngjet e Frutave dhe Rregulloret e Nektareve të Frutave (Skoci) 2003.[12] Megjithatë, një lëng i bërë nga rikthimi i koncentratit mund të quhet lëng. Një produkt i përshkruar si "nektar" i frutave duhet të përmbajë të paktën 25% deri në 50% lëng, në varësi të frutave. Një lëng ose nektar duke përfshirë koncentrat duhet të deklarojë se ai bën. Termi "pije me lëng" nuk është përcaktuar në Rregullore dhe mund të përdoret për të përshkruar ndonjë pije që përfshin lëngun, pavarësisht nga shuma.[13] Rregullat e krahasueshme zbatohen në të gjitha vendet anëtare të BE-së në gjuhët e tyre përkatëse.

Në SHBA, lëng frutash mund të përdoret ligjërisht vetëm për të përshkruar një produkt që është 100% lëng frutash. Një përzierje e lëngjeve (pemëve) të frutave me përbërës të tjerë, siç është shurupi i misrit me fruktoza, quhet një lëng koktej ose pije me lëng.[14] Sipas Food and Drug Administration (FDA), termi "nektar" është pranuar përgjithësisht në SHBA dhe në tregtinë ndërkombëtare për një lëng të holluar për të treguar një pije që përmban lëng frutash ose pure, ujë dhe ëmbëlsues artificial.[15] "Pa sheqer të shtuar" zakonisht shtypet në etiketat e kontejnerëve të lëngut, por produktet mund të përmbajnë sasi të mëdha të sheqernave natyrale;[16][17] Megjithatë, përmbajtja e sheqerit është e shënuar me karbohidrate të tjera në etiketat në shumë vende.

Në varësi të trendeve dhe rregulloreve, pijet e listuara si lëng 100% natyral mund të përmbajnë aditivë të papërcaktuar. Për shembull, shumica e lëngut të portokallit përmban butirë etilik të shtuar (për të rritur shijen), vitaminë C (si acid askorbik) dhe ujë (nëse nga koncentrati). Kur lëng frutash është shumë i thartë, acid, ose i pasur për të konsumuar, mund të hidhet me ujë dhe sheqer për të krijuar një ade (të tilla si limonada, limeade, cherryade dhe orangeade). Prapashtesa e ade mund t'i referohet edhe çdo pije të ëmbël, me aromë të frutave, pavarësisht nëse përmban apo jo ndonjë lëng.

Efektet shëndetësore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Shpeshherë, reklamuesit kërkojnë që prindërit të blejnë lëng për fëmijët e tyre.

Lëngjet shpesh konsumohen për përfitimet e perceptuara shëndetsore. Për shembull, lëngu i portokallit është i pasur me vitaminë C, acid folik, kalium, është një burim i shkëlqyer i biokimikave antioksidante me bioavailable[18] dhe përmirëson dukshëm profilet e lipideve të gjakut tek njerëzit e prekur me hiperkolesterolemi.[19] Lëngu i grimcuar është i lidhur me një përfitim të tretjes shëndetësore. Lëngu i boronicës ka qenë prej kohësh i njohur që ka ndihmuar në parandalimin ose madje edhe trajtimin e infeksioneve të fshikëzës, dhe tani dihet se një substancë me kastravec parandalon bakteret nga lidhja në fshikëz.[20][21]

Shumë lëngje frutash kanë një përmbajtje më të lartë të sheqerit (fruktoza) sesa pije të butë të ëmbël; p.sh., lëng rrushi tipik ka sheqer 50% më shumë se Coca-Cola.[22] Ndërsa pije të buta (p.sh. Coca-Cola) shkaktojnë stres oksidativ kur preket dhe mund të çojnë deri në rezistencën e insulinës në një afat të gjatë, e njëjta gjë nuk mund t'i atribuohet lëngjeve të frutave. Përkundrazi, lëngjet e frutave njihen në të vërtetë për aftësinë e tyre për të rritur kapacitetin antioksidues në serum dhe madje edhe për të kompensuar stresin oksidativ dhe inflamacionin që normalisht shkaktohet nga vaktet me yndyrë të lartë dhe me sheqer të lartë.[23] Megjithatë, konsumimi i shpeshtë i frutave dhe lëngjeve të frutave shkakton prishjen e dhëmbëve dhe mund të jetë një faktor më i rëndësishëm në zhvillimin e kariesit (dëmtimit të dhëmbëve) sesa të përtipja e një karameleje.[24] Lëng frutash shkakton prishjen e dhëmbëve, sepse natyrisht përmban acide, të cilat shkrijnë kimikisht smaltin e sipërfaqes së dhëmbëve dhe sheqernat që bakteret në gojë të fermentojnë për të krijuar akoma më shumë dhëmbë që shkatërrojnë acidet.[24]

Konsumatorët më të mëdhenj të lëngut të frutave janë Zelanda e Re (gati një filxhan, ose 8 ounces, çdo ditë) dhe Kolumbia (më shumë se tre të katërtat e një filxhan çdo ditë). Konsumi i lëngut të frutave mesatarisht rriett me nivelin e të ardhurave të vendit.[3]

Konsumi i lëngut të frutave në Evropë, Australi, Zelandën e Re dhe SHBA është rritur në vitet e fundit[25],ndoshta për shkak të perceptimit publik të lëngjeve si një burim i shëndetshëm natyror i lëndëve ushqyese dhe rritjes së interesit publik në çështjet shëndetësore. Në të vërtetë, futja e lëngut të frutave është shoqëruar vazhdimisht me rrezikun e zvogëluar të shumë llojeve të kancerit,[26][27][28][29][30][31][32] mund të jetë mbrojtëse kundër goditjes[33]dhe vonon fillimin e sëmundjes së Alzheimerit.[34]

Disa lëngje frutash kanë filtruar fibrat ushqyese të pranishme në fruta. Në raste të tjera, përbërësit e tjerë shtohen.[35]Shurup misri i lartë fruktoza, një përbërës në shumë kokteile me lëng, është lidhur me rritjen e incidencës së diabetit të tipit II. Konsumi i lartë i lëngut lidhet gjithashtu me shtimin e peshës në disa studime,[36][37] por jo në të tjerët.[38] Në një studim klinik të kontrolluar, konsumi i rregullt i lëngut të rrushit për 12 javë nuk shkaktoi ndonjë shtim në peshë tek vullnetarët, por konsumimi i një pije të butë e bëri.[39]Lëng frutash në sasi të moderuar mund të ndihmojë fëmijët dhe të rriturit të përmbushin rekomandimet ditore për konsumin e frutave, konsumimin e lëndëve ushqyese dhe kalorive.[40][41]

Akademia Amerikane e Pediatrisë thotë se lëngu i frutave nuk duhet t'i jepet foshnjave para 6 muajsh. Për fëmijët e moshave 1 deri 6 vjeç, futja e lëngjeve të frutave duhet të kufizohet në 4 deri në 6 ounces në ditë (rreth gjysma deri në tre të katërtat e një filxhan). Dhënia e fëmijëve lëng të tepërt mund të çojë në të ushqyerit e dobët, diarre, gaz, dhimbje barku, bloating, dhe prishjen e dhëmbëve.[42][43]

Pastrimet e lëngut janë bërë një dietë popullore. Koncepti kryesor i lëngut pastron, detoksifikimi bazohet në pohimin se duke konsumuar vetëm substanca të pasura me lëndë ushqyese (lëng) dhe duke eliminuar qumështin, grurin, glutenin dhe ushqimet e fermentuara, trupi mund të shërojë më mirë problemet fizike. Një pastrim i lëngjeve kërkon konsumimin e asgjë përveç lëngut për ditë të shumëfishta, me përfitime shëndetësore të propozuara duke përfshirë reduktimin e oreksit, pjesën tjetër për stomakun dhe mëlçinë, eliminimin e ushqimeve të dëmshme, përmbytjen e trupit me ushqim super, humbje peshe, përmirësimin e energjisë, ri-hydration, detoxification dhe shërimin e qelizave. Ndryshe nga shumica e dietave, pastrimet e lëngjeve nuk zgjasin për periudha të zgjatura, zakonisht duke përfunduar në më pak se një javë.[44]

Krahasimi me frutat

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studimet gjatësore të kohortave të kryera në Harvard treguan një rrezik të konsiderueshëm të rritur të diabetit të tipit 2 kur lëngjet ishin konsumuar në krahasim me të gjithë frutat, gjë që reduktoi ndjeshëm rrezikun[45]. Lëng frutash ka qenë gjithashtu i lidhur me trashje fëmijërore. Gazeta amerikane e Shëndetit Publik propozoi që Akti i shëndetshëm për fëmijët pa urinë të vitit 2010 në Shtetet e Bashkuara të eliminojë 100 për qind lëngje frutash, pasi që ajo ka qenë e lidhur me trashje fëmijërore dhe zëvendëson në vend të tyre me fruta të tëra.[46]

Meqë lëngjet nuk përmbajnë fibra nga frutat, shumë përfitime të mëtejshme janë mënjanuar në vend të frutave të plota. Prebiotikët kanë një ndikim të dukshëm në absorbimin e kalciumit, thithjen e mineralit, shëndetin e zorrëve dhe promovimin e një florës të shëndetshme të zorrëve.[47][48][49]Për më tepër, shumica e polifenoleve lidhen me fibrat e bimëve dhe përbëjnë pjesën më të madhe të phytonutrients dietike.[50][51] Prandaj ka një reduktim të dukshëm të përfitimit ushqimor nga konsumimi i lëngjeve të frutave në krahasim me konsumin e frutave të plota.

Një lëng bar në London Heathrow Terminali 5

Një bar lëng është një institucion që kryesisht shërben pije të përgatitura me lëng të tillë si lëngje frutash të freskëta të shtrydhura ose të nxjerra, blends lëngje, fruta frutash (një pije frutash të trashë, shpesh të ftohur), ose lëngje të tjera të tilla si lëng frutash të freskët. Ndonjëherë përbërësit e tjerë të ngurta ose shtesat ushqyese mund të shtohen si përforcues, siç janë banane të freskëta, vezë, arra ose gjalpë arre, shtesa të trupit, pluhur proteina soje ose të tjerë si pluhurat e proteinave kërpudhore, embrion gruri ose Spirulina ose Chlorella. Gjithashtu, nëse përdoret më pak lëng me këto përbërës të njëjtë, pije që quhen shaka shëndetësore mund të prodhohen.

Baret e lëngjeve ndajnë disa nga karakteristikat e një kafeneje, një shatërvanë, një kafene dhe një bar-rostiçeri, të tilla si sigurimi i pijeve të përziera dhe ushqimit të lehtë. Bare lengu mund të jenë biznese të pavarura në qytete, ose të vendosura në palestra, përgjatë zonave të udhëtarëve, afër zonave të kohës së drekës, në plazhe dhe në atraksionet turistike. Në Meksikë, baret e lëngjeve janë bërë më të njohura në vitet 2000. Bare lëngje meksikane shpesh do të shesin pije dhe ushqime të shëndetshme.

Grupet e gropave të rrushit të datuara në 8000 pes tregojnë dëshmi të hershme të prodhimit të lëngut; edhe pse mendohet se rrushi mund të jetë përdorur ndryshe për prodhimin verës.[52] Një nga lëngjet e para të prodhuara rregullisht ishte lemonada, që u shfaq në Italinë e shekullit të 16-të, si një import, pas konceptimit të saj në Lindjen e Mesme. Lëng portokalli origjinën në shekullin e 17-të. Në shekullin e 18-të, James Lind lidhi frutat e agrume me parandalimin e skorbutit, i cili, një shekull më vonë, çoi në zbatimin e Aktit të Merchant Shipping të vitit 1867, duke kërkuar që të gjitha anijet britanike të lidhura me ajër të mbanin lëng me bazë agrume.[52]

Në 1869, një dentist me emrin Thomas B. Welch zhvilloi një metodë të pasterizimit që lejoi ruajtjen e lëngut, pa lëng fermentues në alkool. Metoda e tij përfshinte filtrimin e lëngut të rrushit të shtrydhur në shishe, mbylljen e tyre me tapë dhe qiri, dhe pastaj vendosjen e tyre në ujë të valë. Kjo metodë vret maja përgjegjëse për fermentimin. Më pas, ai shiti produktin e tij të ri si "Verë e pafermentuar nga Dr Welch".[53] Në Shtetet e Bashkuara në fund të shekullit të 18-të, qarkullimi i lëngjeve të frutave të huaja u rregulloi shumë nga tarifat. Akti tarifor McKinley i vitit 1890 rrit importin e merr nga 38 në 49.5 për qind dhe cakton taksat mbi lëngjet e frutave bazuar në përmbajtjen e alkoolit të pijeve. Lëngjet me 18% ose më pak alkool u tatohen 60 cent për gallon, ndërsa çdo gjë mbi 18% u tatua $ 2.50 për gallon provë.[1]

Përdorime figurative

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i fjalës "lëng" nënkupton "alkool" (alkool) nga 1828.[3] Përdorimi i termit "lëng" për të thotë "energji elektrike" daton nga 1896.[3] Si një folje, fjala "lëng" u regjistrua për herë të parë si kuptim "për të gjallëruar" në vitin 1964.[3] Mbiemri "juiced" është regjistruar si kuptim "i dehur" në vitin 1946 dhe në vitin 2003 "zgjerohet ose po rritet nga steroidet".[3] Mbiemri "lëng" ka nënkuptuar "shijshëm" që nga shekulli i 15-të (p.sh. një viçi me lëng mishi).[3] Kuptimi figurativ "i pasur, i mbushur me disa cilësi të dëshiruara" daton nga vitet 1620[3] (p.sh., një pirat që quan një anije të ngarkuar rëndë, ai synon të plaçkitë një "kapës me lëng"). Kuptimi "gjallë, sugjestiv, i ngathët, sensacional" (p.sh., një skandal lëng) është nga 1883.[3]

 1. ^ a b Ryan A. Ward (2011-05-01). "A Brief History of Fruit and Vegetable Juice Regulation in the United States". Works.bepress.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 shkurt 2015. Marrë më 2015-12-27.
 2. ^ Singh, Gitanjali M .; et al. (2015). "Konsumi global, rajonal dhe kombëtar i pijeve të sheqerit, lëngjeve të frutave dhe qumështit: një vlerësim sistematik të marrjes së pijeve në 187 vende". PLoS ONE. 10 (8): e0124845.doi:10.1371/journal.pone.0124845.
 3. ^ a b c d e f g h i j k "Online Etymology Dictionary". Marrë me 27 Mars 2018.
 4. ^ "Juicer Types: The Difference Between Cold Press Juicers vs. Centrifugal Juice Extractors". Huffingtonpost.com. 2013-02-08. Marrë 28.03.2018
 5. ^ "Understanding Concentrated Juice" (në anglisht).
 6. ^ a b c "Fruit Juice Processing, Fruit Juice Powder Plant, Fruit Juice Processing Plant, Juice Powder Plant" Arkivuar 10 nëntor 2010 tek Wayback Machine.sspindia.com. Marrë me 29 Mars 2018.
 7. ^ a b c "How orange juice is made - production process, making, used, processing, product, industry, Raw Materials, The Manufacturing Process of orange juice, Byproducts/Waste, Quality Control". madehow.com. Marrë me 29 Mars 2018.
 8. ^ a b c Toepfl, S.; Heinz, V.; Knorr, D. (1 Qershor 2007). "High intensity pulsed electric fields applied for food preservation". Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. 46 (6): 537–546.doi:10.1016/j.cep.2006.07.011 – via ScienceDirect.
 9. ^ "Advances in Food Process Engineering Research and Applications". Food Engineering Series. Springer. 2013. doi:10.1007/978-1-4614-7906-2.ISBN 978-1-4614-7905-5.
 10. ^ a b c d e f g h i j k Mohamed, M.E.A., & Eissa, A.H.A. (2012). Pulsed Electric Fields për Teknologjinë e Përpunimit të Ushqimit. Në A.A. Eissa (Ed.), Struktura dhe Funksioni i Inxhinierisë Ushqimore (fq 275-280). Marrë nga http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/38363.pdf
 11. ^ "Fruit Juices and Fruit Nectars (England) Regulations" Arkivuar 2 prill 2012 tek Wayback Machine (PDF). Marrë me 29 Mars 2018.
 12. ^ "Fruit Juices & Fruit Nectars (Scotland) Regulations 2003" Arkivuar 2 prill 2012 tek Wayback Machine (PDF).
 13. ^ "Parents beware: Juice in juice drinks costs up to £34 $10 per litre!". Health78.com. Arkivuar nga originali me 2014-10-09. Marrë 2014-08-25.
 14. ^ "The Code of Federal Regulations, Title 21 Sec. 102.33 Beverages that contain fruit or vegetable juice" (në anglisht). Web.archive.org. Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2008. Marrë më 28 mars 2018.
 15. ^ "FDA Juice HACCP Regulation: Questions & Answers". Web.archive.org. 2003-09-04. Arkivuar nga the original me 13 Maj, 2009. Marrë me 2014-08-25.
 16. ^ "Canadian Food Inspection Agency: Criteria for the Nutrient Content Claim No Added Sugars" Arkivuar 8 gusht 2014 tek Wayback Machine. Inspection.gc.ca. Marrë me 2014-08-25.
 17. ^ "Juice and sweet drinks - children" Arkivuar 4 gusht 2004 tek Wayback Machine. State Government of Victoria. Marrë 17 Tetor 2014.
 18. ^ Franke, AA; Cooney, RV; Henning, SM; Custer, LJ (2005). "Bioavailability and antioxidant effects of orange juice components in humans". J Agric Food Chem. 53 (13): 5170–8. doi:10.1021/jf050054y.PMC 2533031 . PMID 15969493.
 19. ^ Kurowska, EM; Spence, JD; Jordan, J; Wetmore, S; Freeman, DJ; Piché, LA; Serratore, P (Nov 2000). "HDL-cholesterol-raising effect of orange juice in subjects with hypercholesterolemia". Am J Clin Nutr. 72(5): 1095–100. PMID 11063434.
 20. ^ AE, Sobota (1984-05-01). "Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: potential use for the treatment of urinary tract infections". The Journal of urology. 131 (5). ISSN 0022-5347.
 21. ^ "Drug Watch: Cranberry juice reduces bacteriuria and pyuria" Arkivuar 10 tetor 2015 tek Archive.today. Jr2.ox.ac.uk. Marrë 2014-08-25.
 22. ^ "Just What Is The Sugar Content Of Fruit Juice". Hookedonjuice.com. 2006-10-02.
 23. ^ Ghanim, H; Sia, CL; Upadhyay, M; Korzeniewski, K; Viswanathan, P; Abuaysheh, S; Mohanty, P; Dandona, P (Apr 2010). "Orange juice neutralizes the proinflammatory effect of a high-fat, high-carbohydrate meal and prevents endotoxin increase and Toll-like receptor expression". Am J Clin Nutr. 91 (4): 940–9.doi:10.3945/ajcn.2009.28584. PMC 2844681 .PMID 20200256.
 24. ^ a b "Delivering better oral health: an evidence-based toolkit for prevention" Arkivuar 21 janar 2017 tek Wayback Machine (PDF). Public Health England.
 25. ^ [Report] West Europe Fruit Juice Market Research, Trends, Analysis TOC Archived Arkivuar 28 shtator 2007 tek Wayback Machine September 28, 2007, at the Wayback Machine.
 26. ^ Uzcudun, AE; Retolaza, IR; Fernández, PB; Sánchez Hernández, JJ; Grande, AG; García, AG; Olivar, LM; De Diego, Sastre I; Barón, MG; Bouzas, JG (Sep 2002). "Nutrition and pharyngeal cancer: results from a case-control study in Spain". Head Neck. 24 (9): 830–40. doi:10.1002/hed.10142. PMID 12211047.
 27. ^ Radosavljević V, Janković S, Marinković J, Dokić M. Non-occupational risk factors for bladder cancer: a case-control study. Tumori. 2004 Mar-Apr;90(2):175-80.
 28. ^ Kwan ML, Block G, Selvin S, Month S, Buffler PA. "Food consumption by children and the risk of childhood acute leukemia. Am J Epidemiol. 1 December 2004;160(11):1098-107.
 29. ^ Chan, JM; Wang, F; Holly, EA (Sep 2005). "Vegetable and fruit intake and pancreatic cancer in a population-based case-control study in the San Francisco bay area". Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 14 (9): 2093–7. doi:10.1158/1055-9965.epi-05-0226. PMID 16172215.
 30. ^ Maserejian NN, Giovannucci E, Rosner B, Zavras A, Joshipura K. "Prospective study of fruits and vegetables and risk of oral premalignant lesions in men. Am J Epidemiol. 15 September 2006;164(6):556-66.
 31. ^ Lewis JE, Soler-Vilá H, Clark PE, Kresty LA, Allen GO, Hu JJ. Intake of plant foods and associated nutrients in prostate cancer risk" Nutr Cancer2009;61(2):216-24.
 32. ^ Wu, H; Dai, Q; Shrubsole, MJ; Ness, RM; Schlundt, D; Smalley, WE; Chen, H; Li, M; Shyr, Y; Zheng, W (Feb 2009). "Fruit and vegetable intakes are associated with lower risk of colorectal adenomas". J Nutr. 139 (2): 340–4. doi:10.3945/jn.108.098889. PMC 2646202 .PMID 19091801.
 33. ^ Feldman EB. "Fruits and vegetables and the risk of stroke. Nutr Rev. 2001 Jan;59(1 Pt 1):24-7.
 34. ^ Dai, Q; Borenstein, AR; Wu, Y; Jackson, JC; Larson, EB (Sep 2006). "Fruit and vegetable juices and Alzheimer's disease: the Kame Project". Am J Med. 119(9): 751–9. doi:10.1016/j.amjmed.2006.03.045.PMC 2266591 . PMID 16945610
 35. ^ Norris, Jeffrey (2009-06-25). "Sugar Is a Poison, Says UCSF Obesity Expert". Ucsf.edu.
 36. ^ Myles S. Faith; Barbara A. Dennison; Lynn S. Edmunds; Howard H. Stratton (2006-07-27). "Fruit Juice Intake Predicts Increased Adiposity Gain in Children From Low-Income Families: Weight Status-by-Environment Interaction". American Academy of Pediatrics.
 37. ^ Andrea M Sanigorski; A Colin Bell; Boyd A Swinburn (2006-07-04). "Association of key foods and beverages with obesity in Australian schoolchildren". Public Health Nutrition. 10 (2): 152–157. doi:10.1017/s1368980007246634.
 38. ^ O'Neil, CE; Nicklas, TA; Kleinman, R (Mar 2010). "Relationship between 100% juice consumption and nutrient intake and weight of adolescents". Am J Health Promot. 24 (4): 231–7.doi:10.4278/ajhp.080603-quan-76. PMID 20232604.
 39. ^ Hollis, JH; Houchins, JA; Blumberg, JB; Mattes, RD (Oct 2009). "Effects of concord grape juice on appetite, diet, body weight, lipid profile, and antioxidant status of adults". J Am Coll Nutr. 28 (5): 574–82. doi:10.1080/07315724.2009.10719789.PMID 20439553.
 40. ^ "New studies reveal: Fruit juice not related to overweight children". Juicerfanatics.com. Retrieved 2014-08-13.
 41. ^ "Inside the Pyramide". USDA. January 22, 2010. Archived from the original on December 4, 2010. Retrieved 2010-09-02.
 42. ^ "Feeding Your Baby and Toddler (Birth to Age Two): Your Child: University of Michigan Health System". Med.umich.edu.
 43. ^ American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition (May 2001). "The use and misuse of fruit juice in pediatrics". Pediatrics. 107 (5): 1210–3.doi:10.1542/peds.107.5.1210. PMID 11331711.
 44. ^ "The Real Reasons Juice Cleanses Can Get Your Health Back on Track" Arkivuar 29 qershor 2017 tek Wayback Machine.awaken.com.
 45. ^ Muraki, Isao; Imamura, Fumiaki; Manson, Joann E.; Hu, Frank B.; Willett, Walter C.; van Dam, Rob M.; Sun, Qi (2013-01-01). "Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies". BMJ (Clinical research ed.). 347: f5001. doi:10.1136/bmj.f5001. ISSN 1756-1833. PMC 3978819 . PMID 23990623.
 46. ^ Wojcicki, Janet M.; Heyman, Melvin B. (2012-09-01). "Reducing childhood obesity by eliminating 100% fruit juice". American Journal of Public Health.102 (9): 1630–1633. doi:10.2105/AJPH.2012.300719.ISSN 1541-0048. PMC 3482038 . PMID 22813423.
 47. ^ Abrams, Steven A.; Griffin, Ian J.; Hawthorne, Keli M.; Liang, Lily; Gunn, Sheila K.; Darlington, Gretchen; Ellis, Kenneth J. (2005-08-01). "A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents". The American Journal of Clinical Nutrition. 82 (2): 471–476.ISSN 0002-9165. PMID 16087995.
 48. ^ Alexiou, H.; Franck, A. (2008-09-01). "Prebiotic inulin-type fructans: nutritional benefits beyond dietary fibre source". Nutrition Bulletin. 33 (3): 227–233. doi:10.1111/j.1467-3010.2008.00710.x.ISSN 1467-3010.
 49. ^ Kumar, Vikas; Sinha, Amit K.; Makkar, Harinder P. S.; de Boeck, Gudrun; Becker, Klaus (2012-01-01). "Dietary roles of non-starch polysaccharides in human nutrition: a review". Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 52 (10): 899–935.doi:10.1080/10408398.2010.512671. ISSN 1549-7852. PMID 22747080.
 50. ^ Arranz, Sara; Silván, Jose Manuel; Saura-Calixto, Fulgencio (2010-11-01). "Nonextractable polyphenols, usually ignored, are the major part of dietary polyphenols: a study on the Spanish diet".Molecular Nutrition & Food Research. 54 (11): 1646–1658. doi:10.1002/mnfr.200900580. ISSN 1613-4133.PMID 20540148.
 51. ^ Saura-Calixto, Fulgencio (2012-11-14). "Concept and health-related properties of nonextractable polyphenols: the missing dietary polyphenols". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60 (45): 11195–11200. doi:10.1021/jf303758j. ISSN 1520-5118.PMID 23095074.
 52. ^ a b "EBSCO Publishing Service Selection Page".ebscohost.com.
 53. ^ Justin R. Morris. "Factors Influencing Grape Juice Quality" (PDF). Horttech.ashspublications.org.