Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar (Anglisht: The Movement for United Albania) është një lëvizje kombëtare, e cila ka synim ribashkimin e trojeve shqiptare në një shtet kombëtar shqiptar - Shqipëri të Bashkuar. Kryetar i LSHB-së është Kastriot Berishaj, njëherit edhe ideator i saj. Bazamenti politik i Lëvizjes për Shqipëri të Bashkuar është "Platforma për Shqipëri të Bashkuar", e cila parasheh bashkimin e të gjitha trojeve shqiptare në një shtet kombëtar.

Historia[redakto | përpunoni burim]

Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar është zyrtarizuar me 16 korrik të vitit 2016[1][2]. Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar vepron në të gjitha trojet shqiptare (Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi, Serbi dhe Greqi).

Sipas vendimit nr. 5620 të Gjykatës së Rrethit Gjyqësor të Tiranës, më 11 Korrik 2017, Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar është legalizuar nga Republika e Shqipërisë. [3][4] [5]

Synimet[redakto | përpunoni burim]

Kjo lëvizje, synon Shqipërinë e Bashkuar me kufijtë vet juridik dhe natyror[6], bazuar në aktin juridik të 28 nëntor të vitit 1912, nga Kuvendi mbarëkombëtar i Vlorës.

Lidhjet të jashtme[redakto | përpunoni burim]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Burimi i të dhënave[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Zyrtarizohet Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar". Agjencia e Lajmeve KosovaPress. 16 korrik 2016. 
  2. ^ "Edhe një subjekt i ri në Kosovë – Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar". Telegrafi'. 16 korrik 2016. 
  3. ^ "Tirana legalized the Movement for United Albania (Legalizohet në Tiranë Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar)". Koha.net. July 11, 2017. 
  4. ^ "Albania legalized the nationailist movement that seeks unification of albanian territories (Albanija legalizuje nacionalistički pokret radi otimanja teritoraja svojih suseda )". Intermagazin. June 13, 2017. 
  5. ^ "Albania: Legitimizes the Nationalist Movement for Soil Claims in Neighboring Countries (Αλβανία: Νόμιμο το Εθνικιστικό Κίνημα για διεκδικήσεις εδαφών γειτονικών χωρών)". Himara.gr. July 13, 2017. 
  6. ^ "U themelua Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar". KosovaPost. 18 korrik 2016.