Jump to content

Legjioni romak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Legjioni romak ishte njesia me e madhe ushtarake e ushtrise romake, qe perbehej nga 4 200 kembesore dhe 300 kalores ne periudhen e Republikes Romake dhe nga 5 600 kembesore dhe 200 ndihmes ne periudhen e Perandorise Romake.

Organizimi i ushtrise romake ne legjione ishte nje nga arsyet e shtrirjes se madhe te Romes, sepse legjionet ishin superiore dhe me te manovrueshem se formacionet e tjera ushtarake. Kjo tregohet ne lufterat romako-maqedonase, ku legjionet munden falangat maqedonase. Legjionet kishin nivele te larta disipline.

Cdo legjion kishte simbolet e veta. Numri me i madh i legjioneve ne te njejten kohe ishte 33 ne vitin 211 e.s. dhe legjioni me jetegjatesine me te madhe ishte Legio V Macedonica, qe u krijua ne 43 p.e.s. dhe mbijetoi deri ne shekullin VII e.s.