Leopard 2

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtrimi Rhino Drawsko, dy tanke Leopard 2A4 në Poloni.

Leopard 2 është një tank kryesor beteje i gjeneratës së tretë, i zhvilluar fillimisht nga Krauss-Maffei në vitet 1970 për ushtrinë e Gjermanisë Perëndimore. Tanku hyri në shërbim për herë të parë në 1979 dhe pasoi Leopard 1 të mëparshëm si tanku kryesor i betejës i Ushtrisë Gjermane Perëndimore. Ai është i armatosur me një top të lëmuar 120mm dhe fuqizohet nga një motor dizel V-12 me dy turbo. Versione të ndryshme kanë shërbyer në forcat e armatosura të Gjermanisë dhe 13 vendeve të tjera evropiane, si dhe në disa vende joevropiane, duke përfshirë Kanadanë, Kilin, Indonezinë dhe Singaporit. Leopard 2 u përdor në Kosovë me ushtrinë gjermane, në Afganistan me kontributet holandeze, daneze dhe kanadeze në Forcën Ndërkombëtare të Asistencës për Sigurinë (ISAF) dhe pa aksion në Siri me Forcat e Armatosura Turke.

Ekzistojnë dy grupe kryesore të zhvillimit të rezervuarit: modelet origjinale deri në Leopard 2A4, të cilat kanë parzmore të frëngjisë me fytyrë vertikale, dhe grupi i përmirësuar, përkatësisht Leopard 2A5 dhe versionet më të reja, të cilat kanë forca të blinduara në formë shigjete me kënd së bashku me të tjera përmirësime. Të gjitha modelet kanë sisteme dixhitale të kontrollit të zjarrit me lazer distance, një armë kryesore plotësisht të stabilizuar dhe mitraloz koaksial, dhe pajisje të avancuara të shikimit dhe shikimit të natës (automjetet e para përdorën një sistem TV me nivel të ulët të dritës ose LLLTV; imazhi termik u prezantua më vonë). Tanku ka aftësinë të qëllojë objektiva në lëvizje gjatë lëvizjes në terrene të ashpra.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Leopard 2", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-15, marrë më 2022-12-25