Leptis Magna

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harku i Nderit në Leptis Magna

Leptis Magna port dhe qytet feniksian në Afrikën Veriore, në jug të Tripolit, i themeluar nga kartagjenët në shekullin VII para e. sonë. Romakët e pushtuan në vitin 25 p. e. s, ndërsa kulmin e zhvillimit dhe njohjes e arriti në vitin 200 p. e. s po nën sundimin e Septimus Severusit dhe Karakallës.

shekullin IV dhe në shekullin VII u shkatërrua e më vonë u shembë në vete. Gjurmimet arkeologjike të bëra nga italianët që nga 1920-të, tregojnë për një begati të mbetjeve nga ish qyteti. Ndër këto mbetje dallohen godinat publike të kohës së qytetit të perandorisë, ndërsa janë shpaluar forumi i vjetër në port. Disa tempuj, teatro, faltore, pallate si dhe rruga monumentale me shtylla e ndërtuar nga Severusi, forumi i ri me tempullin dhe bazilikën (nga Justiani e kthyer në kish krishtere), harku i nderit kushtuar Septimius Severusit, cirkusi dhe amfiteatri.