Jump to content

Linçimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një burrë afrikano-amerikan i paidentifikuar i linçuar në një pemë, 1925.

Linçimi është një vrasje pa gjyq nga një grup. Më së shpeshti përdoret për të karakterizuar ekzekutimet publike joformale nga një turmë për të ndëshkuar një shkelës të supozuar, për të ndëshkuar një shkelës të dënuar ose për të frikësuar njerëzit. Mund të jetë gjithashtu një formë ekstreme e kontrollit shoqëror të grupeve joformale dhe shpesh kryhet me shfaqjen e një spektakli publik (shpesh në formën e një varjeje) për frikësim maksimal.[1] Rastet e linçimeve dhe dhunës së ngjashme nga turma mund të gjenden në çdo shoqëri.[2][3][4]

Në Shtetet e Bashkuara, ku fjala për "linçim" ka të ngjarë të ketë origjinën, linçimet e afrikano-amerikanëve u bënë të shpeshta në Jug gjatë periudhës pas epokës së Rindërtimit, veçanërisht gjatë nadirit të marrëdhënieve racore amerikane.[5]

  1. ^ Wood, Amy Louise (2009). Rough Justice: Lynching and American Society, 1874–1947. North Carolina University Press. ISBN 9780807878118. OCLC 701719807. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Berg, Manfred; Wendt, Simon (2011). Globalizing Lynching History: Vigilantism and Extralegal Punishment from an International Perspective. Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-11588-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Huggins, Martha Knisely (1991). Vigilantism and the state in modern Latin America : essays on extralegal violence. New York: Praeger. ISBN 0275934764. OCLC 22984858. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Thurston, Robert W. (2011). Lynching : American mob murder in global perspective. Burlington, VT: Ashgate. ISBN 9781409409083. OCLC 657223792. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Hill, Karlos K. (28 shkurt 2016). "21st Century Lynchings?". Cambridge Blog. Cambridge University Press. Marrë më 3 korrik 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)