Linus Torvalds

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Linus Torvalds

Linus Benedict Torvalds i lindur në 28 dhjetor, 1969Helsinki, Finlandë. Është djali i gazetarëve Ana dhe Nils Torvalds. Familja e tij i përket minoritetit Suedisht-folës. Ka studiuar në universitetin e Helsinkit gjatë viteve 1988 - 1996.

Ai është një programues i njohur më së miri si nismëtari i krijimit të Linux kernel, pra të programit kod bazë që gjendet në çdo kompjuter që punon me sistemin operativ Linux. Ai tani njihet si një nga koordinatorët e këtij projekti.

Është i martuar me Tove Torvalds e cila është 6 herë kampione kombëtare karateje në Finland. Ata kanë tre vajza ,dy prej të cilave kanë lindur në SHBA. Linusi u bë qytetar amerikan ne 2010.