Lista e gjuhëve gjermanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Lista e gjuhëve gjermane)
Jump to navigation Jump to search

Gjuhët gjermanike përfshijnë disa gjuhë dhe dialekte 58 (SIL vlerësim) që kanë origjinën në Evropë; kjo familje gjuhësore është pjesë e familjes indo-evropiane. Çdo nënfamiljë në këtë listë përmban nëngrupe dhe gjuhë individuale.

Ndarja e standardeve gjermanike është në tri degë;

Ata të gjithë vijnë nga gjuha proto-gjermanike, dhe përfundimisht nga proto-indo-evropiane.

Gjuhët jugore gjermane, një përpjekje për të klasifikuar disa nga gjuhët gjermane perëndimore në një grup të veçantë, refuzohet nga shumica dërrmuese e dijetarëve.

† tregon gjuhët e zhdukura.