Jump to content

Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vendet e Trashëgimisë Botërore nga Organizata për Edukim, Shkencë dhe Kulturë e Kombeve të Bashkuara (UNESCO) janë vende me rëndësi për trashëgiminë kulturore dhe natyrore, siç përshkruhet në Konventën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, e themeluar në vitin 1972. Më poshtë është lista dhe lista preliminare e vendeve në Shqipëri.(Për kriteret shih Kriteret e përzgjedhjes)

Lista Emri Data[1] Kriteret e përzgjedhjes Koordinatat
Lista kryesore[2]
Butrint 1996 III 39°45′N 20°01′E / 39.750°N 20.017°E / 39.750; 20.017
Qendrat historike të Beratit dhe Gjirokastrës 2005 III, IV 40°04′N 20°07′E / 40.067°N 20.117°E / 40.067; 20.117
Lista preliminare[3]
Amfiteatri i Durrësit 1996 IV 41°19′N 19°27′E / 41.317°N 19.450°E / 41.317; 19.450
Varret Mbretërore të Selcës 1996 III 40°56′N 20°37′E / 40.933°N 20.617°E / 40.933; 20.617
Trashëgimia Natyrore dhe Kulturore e rajonit të Ohrit 2011 III, IV, VII, IX N40 54 02.53 E20 39 50.46

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Data është data e mbishkrimit për listën kryesore, ndërsa data tek lista preliminare është për datën kur është dorëzuar kërkesa
  2. ^ Faqe zyrtare e UNESCO-s për listën kryesore
  3. ^ Faqe zyrtare të UNESCO-s për listën preliminare