Jump to content

Llopati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llopat
Лопате
Fshat

Llopat, (maqedonisht: Лопате/Lopate ёshtё fshat nё komunën e Kumanovës, Maqedoni i cili gjendet në në perëndim të qytetit Kumanovë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati Llopat është fshat fushor-malor, por është edhe fshat që prek edhe rrezat e malëve te Karadakut. Llopati është një fshat 2 km në perëndim të Kumanovës. Në veri te fshatit Llopati kufizohet me fshatin Opajë dhe fshatin Rejanovc, në perëndim me fshatin Sllupçan dhe fshatin Orizare, në lindje me qytetin e Kumanovës.


Toponime

Ndër toponimët e njohura te fshatit janë : Varri i shtrigës, Varret e Pellazgianëve shqiptar, Hajmalia, Lumi te gjatë, Livadhet, Batllaku, Drumi, Oroshka, Sinanakat, Juria, Erezina, Gradina, Veshtë e Hoxhës, Veshtë e Plakut, Dusku etj.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përbërja etnike
Kombesia Banore
Shqiptarë 1 763 1 886
Maqedonë 473 478
Serbë 74 80
Të tjerë 10 4
Gjithësej 2 320 2 448

Në regjistrimin e popullsisë në vitin 1994 doli se fshati Llopat kishte 2 320 banorë, ndërsa në vitin 2002, 2 448 banorë me përbërje etnike si në tabelë. Fshati ështe i banuar tërësisht me popullatë shqiptare te konfesionit islam dhe ka xhaminë e re të ndërtuar në vitin 2016, Xhamija vjetër është e ndërtuar de vitin 1901.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati Llopat merret më së shumti me tokë, fush si dhe një pjesë dërmuese e këtij fshati gjinden në gurbet.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kane kulture te lashte, të shqiptarëve


Arsimimi

Shkolla e parë shqipe në këtë fshat do të hapet në vitin shkollor 1945/47. Ndërtesa e kësaj shkolle për herë të parë është ndërtuar më 1917, ndërsa për herë të dytë do të nërtohet më vitin 1947. Shkolla e këtij fshati mban emrin "Shkolla Kongresi i Manastirit".


Sport

Fshati Llopat ka klubin e futbollit "KF Me Ty Llopat" formuar në vitin 1977. Klubi ne vitët 1990 ka pas shum suksesë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtar te UÇK-së

 • Arif Ibrahimi - dëshmor i luftës së UÇK-së, ra dëshmor në fshatin Strim. Lavdi !
 • Arsim Bajrami - dëshmor i luftës së UÇK-së, ra dëshmor në fshatin Mateç. Lavdi !
 • Mexhid Hamidi - dëshmor i luftës së UÇK-së. Lavdi !
 • Berat Sulejmani - ushtar i luftës së UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Xhavit Sulejmani - ushtar i luftës së UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Rrahim Sulejmani - ushtar i luftës së UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Selajdin Fetai - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Shukri Fetai - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Bekim Fetai - ushtarë i UÇK-së, ka bombarduar së bashku me NATO-n serbinë me avion.
 • Qani Fetai - zëdhënëse i UÇK-së, ka mbledhur mbi 2 milion Euro për UÇK në vitët 1998/2001
 • Nehat Kadriu - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Selami Kadriu - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Selajdin Kadriu - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001.
 • Irzem Muaremi - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001
 • Ibrahim Muaremi - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001
 • Fatmir Muaremi - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001
 • Hulus Asipi - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001
 • Bajram Asipi - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001
 • Femi Asipi - ushtarë i UÇK-së, ka luftuar gjatë vitëve 2001

Kengëtarë