Jump to content

Rramanlia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rramanli
Романовце
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej2.794
{{{postal_code_type}}}
1322

Rramanli, (maqedonisht: Романовце/Romanovce) ёshtё fshat nё komunën e Kumanovës, Maqedoni. Ky fshat është kodrinoro-fushorë që shtrihet në perëndim të Kumanovës dhe bën pjesë në komunën e Kumanovës. Toponimi Rramanli ka për bazë emrin e përveçëm Rra(h)man dhe prapashtesën - lia. Fshati ka formën e lugajës sepse shtrihet mes dy kodrave.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtrihet në pjesën jugore të qytetit të Kumanovës me një largësi diku 6 km vijë ajrore nga mesi i fshatit e deri ne qendrën e qytetit te Kumanovës, e gjithashtu gjendet përgjatë magjistrales (M1-E75) Shkup-Beograd.

Toponimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • BILLA - kompleks arash. Topoleksemë me burim roman nga biglia.
 • BUÇILLI - livadhe që kanë pasur gjirna uji ; vend ku grumbullohet uji.
 • BUZALLAKI - lëndinë e mbushur me shkurre.
 • ÇUKURI - kompleks arash.
 • DEVOJKI KAMEN - kompleks arash, nga slla. devojki kamen- guri i vajzës. Sipas të dhënave thuhet se në këtë vend ka vdekur dhe është varrosur një vajzë emri i së cilës nuk dihet, ka si shenjë një gur të madh.
 • DUBLA - fushë me sipërfaqe të madhe.
 • DUMUZLIA - janë ara pjellore. Nga turq. Dumuz - derr dhe sufiksi-lia.
 • RADISHTE - është tokë pjellore. Nga sll. gradište - gërmadhë.
 • GOROLIT - kodër e zhveshur nga drunjët, gurinë.
 • GROPA KAZI BABA - vend ku gjendet një varr, që nuk dihet se i kujt është.
 • JABUÇINA - kompleks arash.
 • JURIA - vend i hapur në fshat ku kullosin bagëtia.
 • JAZBINA - kompleks arash.
 • KRASTA - kompleks arash (gurinore).
 • KARADERE - ara që kanë dheun e zi, tokë e zezë. Nga turq. Kara- i zi dhe der-tokë.
 • KUJRIA DEMIRIT - në të kaluarën ishin lëndina, tani janë shndërruar në tokë punuse.
 • KUJRIA DURAKIT - emërtim sipas pronarit të pronës.
 • KUJRIA MUSTAFËS - kompleks arash, pronë e familjes Mustafa.
 • LIVADIC - kompleks livadhesh dhe tokë pjellore.
 • MAÇI GLLAV - vend i lartë në hyrje të fshatit. Nga maqe. Maçja gllava-kryet e macës.
 • PRZHALI - ara dhe vend i pasur me vreshta.
 • PLESHTAKI - kompleks arash.
 • PROGON - vend në bjeshkë, lëndinë.
 • SARANIJA - kompleks arash.
 • SARAPÇE - fushë e gjërë.
 • SFRTAL - kompleks arash, nga maqed. Sfrtal-han bujtinë, vend grumbullimi.
 • RRAFSHI - ara që kanë marrë emrin sipas konfiguracionit të tokës.
 • SELISHTE - kompleks arash, topogërmadhë. Vend i një fshati të humbur.
 • TASLIGJE - ara që gjenden përreth kodrës.
 • TE ÇESHMA - burim me rrjedhje uji.
 • TRLLAT E VETRA - vend i gardhuar në një shesh të hapët, ku rrinë bagëtia në verë.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në numërimin e vitit 1994 fshati kishte 2591 banorë, kurse në numërimin e vitit 2002, 2794 banorë me përbërje si në tabelë.

Përbërja etnike
1994 2002
Kombsija Banorë
Shqiptarë 1 543 898 2 061
Maqedonë 711.5 712
Turqë 145 15
Serbë 6 0
Të tjerë(Maxhup) 7 6
Gjithësej 2 591 2 794

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia merret kryesisht me bujqësi, kultivohen të gjitha kulturat bujqësore dhe ka një sipërfaqe të madhe fushë pjellore.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë fshat gjithashtu organizohen edhe manifestime kulturore te ndryshme, si ne aspektin fetar, shkencor, etj. Gjithashtu organizohen edhe manifestime sportive, ku në to merr pjesë rinia e fshatit Rramanlia, ndoshta edhe më gjerë. gjendet klubi i futbollit "Kf Progoni 77"

Religjioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamija e Rramanlisë
Pamja e xhamisë në brendi duke bërë namazin e xhumasë.

Ne ketë fshat janë prezentë dy religjionet dhe atë : Myslimane dhe Të Krishterë.

Në këtë fshat ekzistojnë edhe objektet fetare te cilët gjenden në mes te fshatit, ku xhamija gjendet përball shkollës fillore, e cila është ndërtuar në vitin 1982, kurse është bërë edhe rinovimi i saj ne vitin 2007.

Përbërja Fetare
Perkatsia Nr. i Besimtarve
Mysliman 2100
Krishterë 700

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky fshat posedon edhe shkollën e saj fillore, sh.f.sh "Qirili dhe Metodi" e cila paralelet e saj përbehen duke filluar qe nga klasa e pare e deri ne klasën e tetë, objekti i shkollës gjendet ne mes te fshatit, kjo shkolle posedon perafersisht 16 paralele shqiptare dhe 9 paralele maqedone.