Lojërat Islame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lojërat Islame (Turqisht: Müslüman oyunlar) janë një ngjarje sportive për atletët nga vendet Myslimane që mbahet nga 26 Shtatori deri më 6 Tetor 1980 në Izmir të Turqisë. Megjithëse u ftuan 42 kombe të garojnë në konkurs, në fund të fundit morën pjesë vetëm dhjetë kombe, me rreth 700 atletë të pranishëm. [1] Midis kombeve që garojnë në turne, vetëm Algjeria dhe Libia kishin dërguar delegacione në Lojërat Olimpike Verore të vitit 1980Moskë (pjesa tjetër vëzhgoi bojkotin ).

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ideja për lojërat u inicua në 1979, pas një marrëveshjeje midis ministrave të jashtëm në një takim rajonal në Islamabad . Izmiri u zgjodh si pritës dhe ishte i pajisur mirë për detyrën e dhënien e objekteve para-ekzistuese që burojnë nga mbajtja e Lojërave Mesdhetare të vitit 1971, me Stadiumin mirzmir Atatürk si vendin kryesor. Anuar Coudry, një zyrtar pakistanez i sportit, vlerësoi ardhjen e kombeve me shumicë myslimane, duke deklaruar se "të gjitha vendet konkurruese kanë relativisht të njëjtin nivel të performancës [i cili u jepte sportistëve tanë inkurajim për të bërë një performancë edhe më të mirë". [1]

Libia fitoi turneun e futbollit të shoqatës me pesë skuadra, duke kaluar pa humbur. [2]

Lojërat u propozuan të mbaheshin në baza katërvjeçare, duke u planifikuar një vit para Lojërave Olimpike Verore për të lejuar kombet muslimane të përgatiteshin për garën më të madhe. Arabia Saudite u zgjodh për të pritur Lojrat e Dyta Islamike në 1983, por në fund të fundit ngjarja nuk u mbajt. [1] Lojëra Islame për Gratë Islame filluan në vitin 1993 dhe më pas Lojërat Islame të Solidaritetit u përuruan në vitin 2005 në Arabinë Saudite, duke vazhduar trashëgiminë e një serë lojërash ndërkombëtare midis vendeve me shumicë myslimane.

Stampa:Medals table

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Lawton, John. The Islamic Games. Aramco World (January/February 1992, Volume 43, Number 1). Retrieved on 2015-01-30.
  2. ^ Izmir Tournament 1980. Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Retrieved on 2015-01-30.