Lokomotiva tip T669

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lokomotiva T669 - 1060

Lokomotiva tip T669 është thuajse gjithëpërfshirës në rrjetin hekurudhor të Shqipërisë. Lokomotiva ČSD-e tipit T 669.0 (qe 1988: seria 770) eshte nje lokomotive disel dhe elektrike e ish heurudhave shteterore Cekosllovake (ČSD).

Parimi është kthimi i energjisërrymë elektrike dhe përmes saj vënia në lëvizje e motorit. Më vonë Shqipëria bleu nga Kina, me klering, lokomotiva të ngjashme. Vetëm më vonë, pas viteve '70shek. XX, bleu nga Gjermania Lindore disa lokomotiva dizel edhe me rrymë elektrike.

Trivia[redakto | përpunoni burim]

Shqipëria (HSH) porositi 61 copë (klasi T669.1001 - T669.1061 të importuara në 6 parti të vogla midis viteve 1968-1990),

Rreth viteve '80shek. XXKombinatin MetalurgjikElbasanit janë përdorur si lokomotiva edhe kamionë të tipit IFA (prodhim i Gjermanisë Lindore) me rrota vagonash.

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Lokomotiva 700 Českomoravská Kolben-Daněk

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]