Lufta Ime

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mein Kampf
Kopertina e Librit
AutorAdolf Hitleri
Titulli origjinalMein Kampf
IlustruesFranz Eher Nachfolger
ShtetiGjermania
GjuhaGjermanisht
TemaPolitika
ZhanriAutobioragfi, Politik
BotoiHieronymites
Lloji i mediasHardback
Faqe720 faqe
ISBNISBN 0-395-92503-7

Lufta ime (gjermanisht: Mein Kampf, sq: Majn Kampf) është autobiografia dhe manifesti politik i liderit nazist Adolf Hitler në të cilën shfaqen idetë politike dhe pikësynimet politke të vet autorit Adolf Hitler. Ky libër është publikuar në vitin 1925 dhe vëllimi i dytë është botuar në vitin 1926 në shtypshkronjën Katolike Hieronymites kur kryeredaktor ishte Bernhard Stempfle i cili vdiq në Natën e gjameve te thyer.

Hitleri filloi diktimin e librit zëvendësit të tij Rudolf Hess, ndërsa burgosur për atë që konsiderohet të jetë "krime politike" e mëposhtme puç e tij të dështuar në Mynih në nëntor 1923. Megjithëse Hitleri mori shumë vizitorë fillimisht, ai shpejt u përkushtua tërësisht të librit. Ndërsa ai vazhdoi, Hitleri e kuptoi se ajo do të duhet të jetë një punë dy-vëllimit, me vëllimin e parë të planifikuar për të dalë në fillim të vitit 1925. Guvernatori i Landsberg vuri në dukje në atë kohë se "ai Hitleri shpreson se libri do të kandidojë në shumë botime, duke bërë të mundur atë për të përmbushur detyrimet e tij financiare dhe për të mbuluar shpenzimet e kryera në kohën e gjyqit të tij.

Titulli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hitleri fillimisht të kërkuar për të thirrur libri i tij i ardhshëm Viereinhalb Jahre (des Kampfes) gegen Luge, Dummheit und Feigheit, ose katër vjet e gjysmë (e) Lufta kundër Lies, budallallëku dhe frikës. Max Amann, kreu i Franz Eher Verlag dhe botuesit të Hitlerit, thuhet se ka sugjeruar e shumë më e shkurtër "Mein Kampf" ose "Lufta ime".

Permbajta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Permbajt e ktij libri ësht vendosur në 15 Kapituj ku trajtohen qeshtje te rendesishme politke,ideore,medimi filozofike,sociale,etnike,qeshtje dhe kontestet e luftes qeshtjet e ekonomiko-sociale dhe ballafaqimet me jeten ku shprehen qartë medimet e autorit te persoura me nje idologji te zhvilluar me imagjinatë te ralle ku kan pikamjet dhe medimet idologjike sipas se cilas vetem mendimi dhe ideali fashist eshte i duhuri per Gjermanin dhe boten per ta quar nje bote dhe Gjermanin e dashur per para Hitleri thoshte para nesh esht Gjermania pas jush Gjermania dhe thoshte mua me ka lindur prind te varrfer nena ime kishte ber qmos qe te mosh shkoja ushtare dhe kam vuajtur nga depresioni dhe tuberkulozi.

Kapitujt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëveshja e kapitujve është si më poshtë :

 • Vëllimi i parë: Një Reckoning
  • Kapitulli 1 : Në Shtëpinë e prindërve të mi
  • Kapitulli 2 : Vitet e studimit dhe Vuajtja në Vjenë
  • Kapitulli 3 : Konsiderata të përgjithshme politike Bazuar në periudhën time Vjenës
  • Kapitulli 4 : Mynihu
  • Kapitulli 5 : Lufta e Parë Botërore
  • Kapitulli 6 : War Propaganda
  • Kapitulli 7 : Revolucioni
  • Kapitulli 8 : Fillimi i veprimtarisë sime politike
  • Kapitulli 9 : "Partia e Punëtorëve të Gjermanisë"
  • Kapitulli 10 : Shkaqet e dështimin
  • Kapitulli 11 : Kombi dhe raca
  • Kapitulli 12 : Periudha e parë e Zhvillimit të Partisë së Punëtorëve Kombëtare Socialiste gjermanë
 • Vëllimi i dytë: Lëvizja Kombëtare Socialiste
  • Kapitulli 1 : Filozofi dhe Partia
  • Kapitulli 2 : Shteti
  • Kapitulli 3 : Subjektet dhe Qytetarët
  • Kapitulli 4 : Personaliteti dhe Konceptimi i lëvizjes Völkisch Shtetit
  • Kapitulli 5 : Filozofi dhe Organizata
  • Kapitulli 6 : Lufta e periudhës së hershme -Rëndësia e një Mesazh
  • Kapitulli 7 : Lufta me Frontin e Kuq
  • Kapitulli 8 : Njeriu i fortë është fuqishmi Alone
  • Kapitulli 9 : Idetë themelore lidhur me kuptimin dhe Organizatës së Sturmabteilung
  • Kapitulli 10 : Federalizmi si një maskë
  • Kapitulli 11 : Propaganda dhe Organizata
  • Kapitulli 12 : PyetjeTrade - Bashkimi
  • Kapitulli 13 : Gjermanisht Politika Aleanca Pas Luftës
  • Kapitulli 14 : Orientimi Lindore ose Policia Lindore
  • Kapitulli 15 : E drejta e Emergjencave Mbrojtjes
 • Përfundim
 • Indeksi

Analiza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Mein Kampf , Hitleri e përdori tezën kryesore të " rrezik të hebre ", e cila parashtron një konspiracion hebre për të fituar lidershipin botëror . tregim përshkruan procesin me të cilin ai u bë gjithnjë e më antisemitic dhe militant , sidomos gjatë viteve të tij në Vjenë . Megjithatë , origjina më të thellë të antisemitizmit tij mbetet një mister . Ai flet e nuk ka takuar një hebre deri sa ai arriti në Vjenë , dhe që në fillim qëndrimi i tij ishte liberale dhe tolerante. Kur ai e hasur për herë të parë për shtypin anti - semitike , thotë ai , ai e hodhi poshtë atë si të padenjë për konsideratë serioze . Më vonë ai pranoi të njëjtat pikëpamje anti - semite , e cila u bë e rëndësishme në programin e tij të rindërtimit kombëtar të Gjermanisë . Mein Kampf ka qenë gjithashtu studiuar si një punë në teorinë politike . Për shembull, Hitleri njofton urrejtjen e tij për atë që ai besonte të jetë këqijat binjake në botë : komunizmit dhe Jahudizmi . Territori i ri se Gjermania e nevojshme për të marrë do të duhet të ushqejë " fatin historik " të popullit gjerman , pikërisht qëllimi , që Hitleri të referuara si Lebensraum ( hapësirë ​​që jetojnë ) , shpjegon pse Hitleri mënyrë agresive zgjeruar Gjermaninë drejt lindjes , në mënyrë specifike për pushtimin e Çekosllovakisë dhe Polonisë , para se ai filloi sulmin e tij kundër Rusisë . Në Mein Kampf të Hitlerit në mënyrë të hapur deklaron se e ardhmja e Gjermanisë " duhet të qëndrojnë në blerjen e tokës në Lindjen e në kurriz të Rusisë ".

Gjatë punës së tij , Hitleri fajësoi krerët problemet Gjermanisë në parlamentin e Republikës së Vajmarit, e Judenjve, dhe social-demokratët , si dhe marksistëve. Ai njoftoi se ai donte për të krejtësisht të shkatërruar sistemin parlamentar, duke besuar që ajo të jetë i korruptuar në parim , si ata që arrijnë pushtet janë oportunistë e natyrshme.

Kritkat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa historianët ndryshojnë mbi datën e saktë Hitleri vendosi të shfarosin popullin hebre, pak vend vendimi përpara 1930 në mes. Botimi i parë në 1925, Mein Kampf tregon idetë që hartuar ankesat historike Hitlerit dhe ambiciet për krijimin e një rendi të ri.

Ligjet racore për të cilën Hitleri e përmendura resonate drejtpërdrejt me idetë e tij në Mein Kampf. Në edicionin e tij të parë e Mein Kampf, Hitleri deklaroi se shkatërrimi i dobët dhe të sëmurë është shumë më njerëzore se mbrojtjen e tyre. Megjithatë, përveç aluzion tij në trajtimin njerëzor, Hitleri e pa një qëllim në shkatërrimin e "dobët" në mënyrë që të sigurojë hapësirën e duhur dhe pastërtinë per fortë

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]