Jump to content

Lufta e gjeneratës së katërt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
GuerilëtMaguindanao, 1999.

Lufta e gjeneratës së katërt (4GW) është konflikt i karakterizuar nga një mjegullim i linjave midis luftës dhe politikës, luftëtarëve dhe civilëve.

Termi u përdor për herë të parë në vitin 1980 nga një ekip analistësh nga Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë William S. Lind, për të përshkruar kthimin e luftës në një formë të decentralizuar. Për sa i përket luftës moderne të gjeneratave, brezi i katërt nënkupton humbjen e shteteve-kombe të pothuajse monopolit të tyre mbi forcat luftarake, duke u kthyer në mënyrat e konfliktit të zakonshme në kohët paramoderne.

Përkufizimi më i thjeshtë përfshin çdo luftë në të cilën një nga pjesëmarrësit kryesorë nuk është një shtet, por një aktor i dhunshëm joshtetëror. Shembujt klasikë të këtij lloji të konfliktit, siç është kryengritja e skllevërve nën Spartakun, i paraprijnë konceptit modern të luftës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]