Luigi Maria Ugolini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Luigi Maria Ugolini (1895-1936) ishte një arkeolog italian i fillim shekullit të XX.

Ugolini lindi në qytetin e vogël të Bertinoros në rajonin e Romanjas në Italisë. Ai ishte një nxënës i shkëlqyer në shkollë dhe pas shërbimit në Luftën e Parë Botërore për Alpinët,  vazhdoi studimet për arkeologjiUniversitetin e Bolonjës. Talenti i tij u pikas shpejtë nga figurat kryesore të arkeologjisë italiane, ku me krijimin e qeverisë fashiste në vitin 1924 atij iu ofrua mundësia për të udhëhequr një mision gërmimi në Shqipëri. Hulumtimet e tij çuan atë drejt Finiqit, qytetit antik të Foinikes në afërsi të Butrintit në jug të Shqipërisë, nga gërmimet e të cilit u zbuluan pjesët kryesore të teatrit, sëbashku me një grup statujash fine, baptisterin e antikitetit të vonë dhe shumë monumete të tjera. Në vitin 1931 atij u ofruar mundësia për të punuar në ishullin e Maltës, ku udhëhoqi një projekt gërmimi për disa vite me radhë deri sa vdiq.

Baptisteri i Butrintit