Jump to content

Lumi i Nerodimës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bifurkacioni i lumit Nerodime
Lumi Nerodime në Kaçanik

Lumi Nerodimë është lum në Kosovë i cili buron në Malin Nerodimës dhe diku afër Kaçanikut derdhet në Lepenc. Nerodimja njihet në literaturën gjeografike për bigëzimin (Bifurkacionin).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtratin e lumit të Nerodimës është ngritur një digë, e cila e bënë të mundshme rrjedhën e një pjese të ujit në drejtim të Sitnicës, e tjetra pjesë në lumin Lepenc. Ky fenomen gjeografik është plotësisht natyral dhe meriton të përmendet dhe të shënohet, sepse bifurkacionet në botë janë të rralla e në kontinentin tonë ky fenomen është i vetmi. Ky lum i quajtur Nerodime është i ndarë në dy pjesë.

Nerodimë është e gjatë 41 km, ndërsa sipërfaqja e pellgut arrin 228 km² dhe i sjellë Lepencit mesatarisht 2,1 m³/s ujë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Lumi i Nerodimës.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]