Jump to content

Luna (mitologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja e Lunës
Johannes Wierix - Luna, 1579

Lunamitologjinë romake është mishërimi hyjnor i Hënës (latinisht Lūna). Ajo shpesh paraqitet si plotësuesi femëror i Diellit, Soli, i konceptuar si një zot. Luna gjithashtu përfaqësohet ndonjëherë si një aspekt i perëndeshës së trefishtë romake ( diva triformis ), së bashku me Proserpina dhe Hecate . Luna nuk është gjithmonë një perëndeshë e veçantë, por ndonjëherë më tepër një epitet që paraqet një perëndeshë, pasi Diana dhe Juno gjithashtu identifikohen si perëndesha të hënës. [1]

Kulti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në artin romak, atributet e Lunës janë gjysmëhëna dhe qerrja me dy zgjedha ( biga ). Në Carmen Saeculare, nga viti 17 para Krishtit, Horace e quan atë si "mbretëresha me dy brirë të yjeve" ( siderum regina bicornis ), duke e kërkuar që të dëgjojë vajzat që këndojnë ndërsa Apollo dëgjon djemtë. [2]

Varro kategorizoi Lunën dhe Solin midis perëndive të dukshme, të dalluara nga perënditë e padukshme si Neptuni, dhe hyjnizoi të vdekshmit si Herkuli . [3] Ajo ishte një nga hyjnitë që Macrobius propozoi si tutelare sekrete të Romës. [4] Në kultin perandorak, Sol dhe Luna mund të përfaqësojnë shtrirjen e sundimit romak mbi botën, me synimin për të garantuar paqen . [5]

Homologu grek i Lunës ishte Selena. Në artin dhe letërsinë romake, mitet e Selenës janë përshtatur me emrin Luna. Miti i Endymionit, për shembull, ishte një temë popullore për pikturën e mureve romake. [6]

Varro rendit Lunën midis dymbëdhjetë hyjnive që janë jetike për bujqësinë, [7] siç bën Virgjili në një vepër në të cilën ai i referohet Lunës dhe Solit si clarissima mundi lumina, burimet më të qarta të dritës në botë. [8] Varro gjithashtu rendit Lunën midis njëzet perëndive kryesore të Romës ( di selecti ). [9] Në këtë listë, Luna dallohet si nga Diana ashtu edhe nga Juno, të cilët gjithashtu figurojnë në të.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ C.M.C. Green, Roman Religion and the Cult of Diana at Aricia (Cambridge University Press, 2007), p. 73.
  2. ^ Horace, Carmen Saeculare, lines 33–36.
  3. ^ Varro, frg. 23 (Cardauns) = Tertullian, Ad nationes 2.2.14–2-; Attilio Mastrocinque, "Creating One's Own Religion: Intellectual Choices," in A Companion to Roman Religion, p. 383.
  4. ^ Jörg Rüpke, Religion of the Romans, p. 133.
  5. ^ William Van Andringa, "Religion and the Integration of Cities in the Empire in the Second Century AD: The Creation of a Common Religious Language," in A Companion to Roman Religion (Blackwell, 2007), p. 94.
  6. ^ Annemarie Kaufmann-Heinimann, "Religion in the House", in A Companion to Roman Religion, p. 188.
  7. ^ Varro, De re rustica 1.1.4–6.
  8. ^ Vergil, Georgics 1.5–25.
  9. ^ Varro, as preserved by Augustine of Hippo, De Civitate Dei 7.2.