Selena (mitologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja e Selenës, e shfaqur e veshur me gjysmëhënën në ballin e saj dhe duke mbajtur një pishtar në dorën e saj të djathtë, ndërsa velloja e saj ngrihet mbi kokë

Selenamitologjinë greke është perëndesha e Hënës. Ajo është e bija e titanëve, Hyperion dhe Theia, motra e perëndisë së diellit Helios dhe perëndeshës së agimit Eos.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selena konsiderohej se drejton qerren e saj hënore nëpër qiej. Disa të dashuruar i atribuohen asaj në mite të ndryshme, duke përfshirë Zeusin, Panin dhe Endymionin e vdekshëm. Në kohët klasike, Selena shpesh identifikohej me Artemisin, ashtu si vëllai i saj, Helios, identifikohej me Apollonin. [1] Selena dhe Artemida u shoqëruan gjithashtu me Hekatën dhe të tre u konsideruan si perëndesha të hënës dhe gjysëmhënës, por vetëm Selena u konsiderua si personifikimi i vetë Hënës. Ekuivalenti i saj romak është Luna. [2]

Etimologjia e Selenës është e paqartë, por nëse emri është me origjinë greke, ka të ngjarë të lidhet me fjalën selas (σέλας), që do të thotë "dritë". [3]

Selena quhej gjithashtu Mene [4] Fjala burra ( mene femërore), nënkuptonte hënën dhe muajin hënor. Ajo ishte gjithashtu emri frigjian i perëndisë së hënës Men. [5]

Tregimi i zakonshëm i origjinës së Selenës jepet nga Hesiod . Në Teogoni, perëndia e diellit Hyperion përkrahu motrën e tij Theia, e cila lindi "Heliosin e madh dhe Selenën e pastër dhe Eosin që shkëlqen mbi gjithçka që është në tokë dhe mbi perënditë e pavdekshme që jetojnë në qiellin e gjerë". [6] Himni Homerik për Helios ndjek këtë traditë: "Hyperion u martua me Euryphaësën e lavdishme, motrën e tij, e cila i lindi fëmijë të bukur, Eos me krahë rozë dhe Selenën e pasur dhe Heliosin e palodhur." [7] Këtu Euryphaëssa ("shkëlqimgjerë") është ndoshta një epitet i Theias. [8]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hard, p. 46; The Oxford Classical Dictionary, s.v.
  2. ^ Smith, "Selene"; Kerenyi, pp. 196–197; The Oxford Classical Dictionary, s.v.
  3. ^ Kerenyi, pp. 196–197.
  4. ^ Smith, "Selene".
  5. ^ Kerenyi, pp. 196–197; The Oxford Classical Dictionary, s.v.
  6. ^ Hesiod, Theogony 371–374.
  7. ^ Hymn to Helios (31) 4–7.
  8. ^ Morford, p. 61; West 2003, note 61 p. 215.