Malet e Ballkanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Malet Bllakan ose Malet të vjetra shtrihen prej Porteve të Hekurta deri në Detin e Zi.

Janë sistem malorë me vargje paralele dhe të larta me pellgje tektonike. Këtë lartësi ata e ruajnë gati në të gjithë shtrirjen e tyre, duke u ulur në skajin lindor pran Detit të Zi. Malet Ballkan janë rrudhosur në oligomiocen. Fundamentin e kanë prej formacioneve të vjetra të paleozoikut, mbi të cilat shtrihen rendimentet e mesozoikut. Diferencohen nga malet Dinarite për shtrirjen e tyre në drejtim paralel, përkatësisht nga perëndimi në lindje.

majat më të larta malore në Malet Ballkan janë :

  • Crnoglav (764 m),
  • Babin zub (1108 m),
  • Tresak (1000 m),
  • Vetren (1330 m),
  • Orlov kamen (1737 m),
  • Sveti Nikola (vrh) (1380 m),
  • Mixhoor (2169 m),
  • Tri çuke (1937 m),
  • Tupanar (1727 m)
  • Srebrna glava (1933 m)