Mali i Lopës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bulqiza me mal

Mali i Lopës është një mal që gjendet në lindje të Shqipërisë,Qarkun e Dibrës. Në lartësinë 2,020 metres (6,627 ft)[1] mbi nivelin e detit, Mali i Lopës është pika më e lartë e komunës Martanesh dhe e gjithë rrethit Bulqizë.[2] Pjesa më e madhe e malit është e mbuluar nga një pyll i harlisur, ndërsa ka disa pjesë të barit kryesisht në shpatet perëndimore të malit.

Vendbanimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali i Lopës ndodhet në Shqipërinë qendrore dhe lindore, larg çdo qyteti të madh të vendit. Sidoqoftë, dy vendbanime të reja urbane, të krijuara si qytete minerare, shtrihen në shpatet e malit. Bulqiza, e cila ndodhet në veri të malit dhe Krastës, shtrirë në shpatin lindor të Malit të Lopës.[1]

Fshatrat më të afërt me malin përfshijnë:

 • Plani i Bardhë
 • Tërnovë
 • Fushë-Bulqizë
 • Valikardhë

Liqenet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali i Lopës përmban liqenet më të mëdha malore në Shqipëri. Ka rreth 5 liqene me një gjatësi prej më shumë se 400 metres (1,312 ft) dhe një numër më të vegjël me gjatësi 200–400 metres (656–1,312 ft) Më i madhi prej këtyre liqeneve është Liqeni Sope, liqeni më i madh malor në Shqipëri, me një gjatësi prej 880 metres (2,887 ft) dhe një gjerësi prej 730 metres (2,395 ft)

Lista e liqeneve te Mali i Lopës:

 • Liqeni i Sopës
 • Liqeni i Bardhë
 • Liqeni i Sopotit
 • Liqeni i Zi
 • Liqeni i Kocesit

Lumenjtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali i Lopës është burimi i disa degëve të hershme për Drinin e Zi dhe lumin Mat.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Military topographic map of Albania (1:25 000): K-34-89-C-b (BULQIZA)
 2. ^ Petrit Zili (3 prill 2012). "Martaneshi mes historisë, pasurisë dhe varfërisë". Zëri i Popullit. Marrë më 17 prill 2012.

41°27′58″N 20°14′28″E / 41.466°N 20.241°E / 41.466; 20.241