Manastiri i Shën Marenës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Manastiri i Shën Marenës
Lloji Arkitekture
Vendndodhja Llëngë, Shqipëri
Organi drejtues Administrimi: Instituti i Monumenteve të Kulturës, Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare Korçë
Emri zyrtar: Monument i trashëgimisë kulturore[1]
Lloji Nën mbrojtje
Kriteret I
Nr. i referencës KO022
Tipologjia Kishë

Manastiri i Shën Marenës i dedikohet Marinës murg,[2] dhe ndodhet në veri të fshatit Llëngë, zona e Pogradecit, me një pamje dominuese ne maje te malit mbi lumin Shkumbin. Eshtë monument i trashëgimisë kulturore në Llëngë, rrethi i Korçës, Shqipëri.[1]. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar nga Instituti i Shkencave, nr. 95 më "dt.16.10.1948 ".

Përshkrim[redakto | përpunoni burim]

Kisha është një ndërtesë e vogël afërsisht 8-12 metra e gjatë. Altari është i ndarë nga pjesa qendrore e kishës me një ikonostas druri 6 m të gjerë dhe 4 m të lartë. Ikonostasi është gdhendur me motive luleje. Gjithë pjesa e brendshme e kishës është e mbuluar me afreske që i përkasin dorës së mjeshtrit të këtyre zonave, Kostandin Shpatarakut. Manastiri është monument kulture.[3]

Burimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b LISTA E MONUMENTEVE: RRETHI I KORÇËS. Instituti i Monumenteve të Kulturës - Ministria e Kulturës. Marrë më 26 janar 2016. 
  2. ^ Elsie, Robert (2001). A dictionary of Albanian religion, mythology, and folk culture. NYU Press. f. 165–.  978-0-8147-2214-5. 
  3. ^ "Religious buildings with the "Culture Monument" status". Republic of Albania National Committee for Cult. Marrë më October 28, 2010.