Marcus Antonius Coccius Sabellicus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Marcus Antonius Coccius Sabellicus ( 1436–1506 ) ka qënë një studiues dhe historian nga Venecia . Ai është i njohur për historinë e tij universale, Enneades sive Rapsodia historiarum .

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lindur në Vicovaro, mbiemri i tij ishte fillimisht Cocci; ai mori emrin e tij të Latinizuar si një nxënës i Pomponius Laetus . [1] Ai studioi gjithashtu me Porcelio Pandone (1405–1485) [2] dhe Gaspar Veronese. [3]

Sabellicus u bë profesor i elokuencës në Udine në 1473, por u pushua nga puna në 1482. Pas një periudhe të shkurtër në Verona, ai shkoi në Venecia, me historinë veneciane qe ai kishte shkruar spekulativisht. Atij iu dha një pozitë mësimore si zëvendës i Giorgio Valla . [3] Më 1487 u emërua si kurator i Biblioteca Marciana .

Punët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sabellicus ndërsa ishte në Udine shkroi një vepër antikuariane mbi Aquileia që u shfaq në 1482. [3] Ai më pas prodhoi një histori latine të Venecias, Historiae rerum venetarum ab urbe condita, me inkurajim zyrtar; por rezultoi jopopullore me qytetarët. [4] Ai shkroi vepra të mëtutjeshme që kishin të bënin me Venecian, dhe si studiues humanist shkroi komente për autorët klasikë. Historiaarum Rapesodia sive Enneades u shfaq në 1498. Punimet e tij të mbledhura u botuan në 1560 në Bazel .

Historiae rerum venetarum kishte një vazhdues të parë, Andrea Navagero, i cili vdiq pasi kërkoi që vepra e tij të shkatërrohej. Një vazhdues i dytë, Pietro Bembo, u emërua në 1530, dhe ai e solli atë deri në 1513. [5]

Një poezi e hershme në heksameter, De rerum et artium inventoribus, ishte një ndikim në Polydore Vergil, të cilin Sabellicus e kishte ndihmuar me Guidobaldo të Urbino . Rrjedh nga Historia Naturalis i Pliny Plaku, libri VII, mbi historinë e shpikjeve . [6] Po ashtu u citua me fjalë të mira nga Otto Heurnius, duke shkruar në 1600 një histori pioniere të "filozofisë barbare". [7] Ai gjithashtu shkroi "De Venetis magistratibus", Venecia: Antonius de Strata, 1488, për detyrat e magjistratëve të ndryshëm venecian; ajo ka një letër kushtimi të autorit ndaj pëllumbit Augustinus Barbadicus dhe letër lexuesit të Petrus Benedictus Venetus [8]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Donald Cheney, Brenda Hosington, David K. Money, Elizabeth Johanna Weston, Collected Writings (2000), p. 299; Google Books.
  2. ^ A Companion to the Cantos of Ezra Pound, Volume 1, Carroll Franklin Terrell
  3. ^ a b c Peter G. Bietenholz, Thomas Brian Deutscher, Contemporaries of Erasmus: a biographical register of the Renaissance and Reformation, Volumes 1–3 (2003), pp. 181–2; Google Books.
  4. ^ William J. Bouwsma, Venice and the Defense of Republican Liberty: Renaissance Values in the Age of the Counter Reformation (Berkeley, 1968), p. 90.
  5. ^ p. ix–xii;
  6. ^ Catherine Atkinson, Inventing Inventors in Renaissance Europe: Polydore Vergil's De inventoribus rerum (2007), p. 42–3; Google Books.
  7. ^ Francesco Bottin, Models of the History of Philosophy: From its origins in the Renaissance to the "historia philosophica" (1993), p. 107 note 8; Google Books.
  8. ^ BSB Munich

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]