Jump to content

Marina Gjermane (1935–1945)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenja e Kriegsmarine.

Marina Gjermane (Gjermanisht: Kriegsmarine) ishte marina e Gjermanisë nga viti 1935 deri në 1945. Ajo zëvendësoi Marinën Perandorake Gjermane të Perandorisë Gjermane (1871–1918) dhe Rajhsmarinën e ndërluftës (1919–1935) të Republikës së Vajmarit. Kriegsmarine ishte një nga tre degët zyrtare, së bashku me Heer dhe Luftwaffe, të Wehrmacht, forcat e armatosura gjermane nga 1935 deri në 1945.

Në shkelje të Traktatit të Versajës, Kriegsmarine u rrit me shpejtësi gjatë riarmatimit detar gjerman në vitet 1930. Traktati i vitit 1919 kishte kufizuar madhësinë e marinës gjermane dhe ndalonte ndërtimin e nëndetëseve.

Anijet Kriegsmarine u vendosën në ujërat përreth Spanjës gjatë Luftës Civile Spanjolle (1936–1939) nën maskën e zbatimit të mosndërhyrjes, por në realitet duke mbështetur nacionalistët kundër republikanëve spanjollë.

Në janar 1939, u urdhërua Plani Z, një program masiv i ndërtimit të anijeve, duke bërë thirrje për barazi detare sipërfaqësore me Marinën Mbretërore Britanike deri në vitin 1944. Kur shpërtheu Lufta e Dytë Botërore në shtator 1939, Plani Z u anulua në favor të një programi të ndërtimit të përplasjes për Nëndetëseve (U-boat) në vend të anijeve luftarake sipërfaqësore kapitale dhe forcave tokësore dhe ajrore iu dha përparësi burimeve strategjike.

Komandanti i Përgjithshëm i Kriegsmarine (si për të gjitha degët e forcave të armatosura gjatë periudhës së pushtetit absolut nazist) ishte Adolf Hitler, i cili ushtroi autoritetin e tij nëpërmjet Oberkommando der Marine ("Komanda e Lartë e Marinës").

Ndër anijet më të rëndësishme të Kriegsmarine ishin U-varkat e saj, shumica e të cilave u ndërtuan pasi Plani Z u braktis në fillim të Luftës së Dytë Botërore. Wolfpacks u mblodhën me shpejtësi grupet e nëndetëseve që sulmuan kolonat britanike gjatë gjysmës së parë të Betejës së Atlantikut, por kjo taktikë u braktis kryesisht nga maji 1943 kur u rritën humbjet e U-boat. Së bashku me U-boat, sulmuesit e tregtisë sipërfaqësore (përfshirë kryqëzuesit ndihmës) u përdorën për të ndërprerë transportin aleat në vitet e para të luftës, më të famshmit prej tyre ishin kryqëzorët e rëndë Admiral Graf Spee dhe Admiral Scheer dhe luftanija Bismarck. Megjithatë, miratimi i përcjellësve të autokolonave, veçanërisht në Atlantik, uli ndjeshëm efektivitetin e sulmuesve të tregtisë sipërfaqësore kundër kolonave.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore në 1945, anijet e mbetura të Kriegsmarine u ndanë midis fuqive aleate dhe u përdorën për qëllime të ndryshme, duke përfshirë pastrimin e minave. Disa u ngarkuan me armë kimike të tepërta dhe u shkatërruan.