Jump to content

Forca detare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një flotilje nga Flota Perëndimore e Marinës Indiane shoqëron aeroplanmbajtëset INS Viraat dhe INS Vikramaditya përmes Detit Arabik në 2014.
Marina britanike dhe daneze në vijën e betejësBetejën e Kopenhagës (1801).

Një marina ose forca detare është dega e forcave të armatosura të një kombi të caktuar kryesisht për luftën detare dhe amfibe; gjegjësisht, operacionet luftarake nga liqeni, lumi, bregdeti ose nga oqeani dhe funksionet përkatëse. Ai përfshin çdo gjë të kryer nga anijet sipërfaqësore, anijet amfibe, nëndetëset dhe aviacionin detar, si dhe mbështetje ndihmëse, komunikime, trajnime dhe fusha të tjera. Roli sulmues strategjik i një marine është projeksioni i forcës në zona përtej brigjeve të një vendi (për shembull, për të mbrojtur korsit detare, për të penguar ose përballur piraterinë, trupat e trageteve ose për të sulmuar marina, porte ose instalime të tjera në breg). Qëllimi strategjik mbrojtës i një marine është të pengojë projeksionin e forcës në det nga armiqtë. Detyra strategjike e marinës gjithashtu mund të përfshijë parandalimin bërthamor duke përdorur raketa balistike të lëshuara nga nëndetëse. Operacionet detare mund të ndahen gjerësisht midis aplikimeve të lumit dhe litoral (marina me ujë kafe), aplikacionet e oqeanit të hapur (marina me ujë blu) dhe diçka në mes (marina me ujë të gjelbër), megjithëse këto dallime kanë të bëjnë më shumë me shtrirjen strategjike sesa taktike. ose divizioni operativ.

Operacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një marinë zakonisht operon nga një ose më shumë baza detare. Baza është një port që është i specializuar në operacionet detare dhe shpesh përfshin strehim, një depo municionesh, doke për anijet dhe objekte të ndryshme riparimi. Gjatë kohës së luftës, bazat e përkohshme mund të ndërtohen në afërsi të vendeve strategjike, pasi është e dobishme përsa i përket patrullimit dhe mbajtjes së stacioneve. Kombet me forca detare historikisht të forta e kanë parë të favorshme marrjen e të drejtave bazë në vende të tjera në fusha me interes strategjik.

Anijet e marinës mund të veprojnë në mënyrë të pavarur ose me një grup, i cili mund të jetë një skuadrilje e vogël i anijeve të krahasueshme, ose një flotë më e madhe detare e anijeve të ndryshme të specializuara. Komandanti i një flote udhëton me anijen komanduese, e cila është zakonisht anija më e fuqishme në grup. Para se të shpiket radio, komandat nga flamuri komunikoheshin me anë të flamujve. Gjatë natës, llambat sinjalizuese mund të përdoren për një qëllim të ngjashëm. Më vonë këto u zëvendësuan nga transmetuesi i radios, ose drita ndezëse kur ishte e nevojshme heshtja e radios.

Një "marine e ujit blu" është projektuar për të operuar larg ujërave bregdetare të vendit të saj. Këto janë anije të afta të mbajnë stacion për periudha të gjata kohore në thellësi të oqeanit dhe do të kenë një bisht të gjatë logjistik për mbështetjen e tyre. Shumë prej tyre janë gjithashtu me energji bërthamore për të kursyer nevojën për të furnizuar me karburant. Në të kundërt, një "marine e ujit kafe" operon në periferinë bregdetare dhe përgjatë rrugëve ujore të brendshme, ku anijet më të mëdha detare që shkojnë në oqean nuk mund të hyjnë lehtësisht. Fuqitë rajonale mund të mbajnë një "marine e ujit gjelbër" si një mjet për projeksionin e lokalizuar të forcës. Marina me ujë blu mund të kërkojnë anije të specializuara, të tilla si minahedhës, kur operojnë në rajonet bregdetare përgjatë bregdetit.

Tradita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një traditë bazë është që të gjitha anijet e ngarkuara në një marinë referohen si anije dhe jo anije (vessel), me përjashtim të destrojeve dhe nëndetëseve, të cilat njihen si varka. Parashtesa në emrin e një anijeje tregon se ajo është një anije komisioni.

Një traditë e rëndësishme në bordin e anijeve detare të disa kombeve ka qenë kambana e anijes. Kjo është përdorur historikisht për të shënuar kalimin e kohës, si pajisje paralajmëruese në mjegull të dendur dhe për alarme dhe ceremoni.

Kapiteni i anijes dhe më shumë oficerë të lartë janë "tiposur" në bordin e anijes duke përdorur një thirrje Boatswain.

Në Shtetet e Bashkuara, First Navy Jack është një flamur që ka fjalët, "Don't Tread on Me" (shqip: Mos më shkel mbi mua) në flamur.

Sipas traditës angleze, anijet janë referuar si "ajo". Megjithatë, për një kohë të gjatë u konsiderua si fat i keq të lejoheshin gratë të lundronin në bordin e anijeve detare. Për ta bërë këtë do të shkaktonte një stuhi të tmerrshme që do të shkatërronte anijen. Të vetmet gra që u mirëpritën në bord ishin figura të montuara në skajin e anijes.

Gjuajtja e një përshëndetjeje me top çarmatos pjesërisht anijen, kështu që gjuajtja e një topi pa arsye luftarake tregoi respekt dhe besim. Me evoluimin e traditës, numri i topave të gjuajtur u bë një tregues i gradës së zyrtarit që përshëndetej.

Organizata detare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historikisht, anijet e marinës ishin të destinuara kryesisht për luftë. Ato ishin krijuar për t'i bërë ballë dëmtimeve dhe për të shkaktuar të njëjtat, por mbanin vetëm municione dhe furnizime për udhëtimin (në vend të ngarkesave tregtare). Shpesh, anije të tjera që nuk ishin ndërtuar posaçërisht për luftë, të tilla si galeonët ose anijet tregtare të armatosura në Luftën e Dytë Botërore, mbanin armatim. Në kohët më të fundit, anijet e marinës janë bërë më të specializuara dhe kanë përfshirë anije furnizimi, transportues trupash, anije riparimi, cisterna nafte dhe anije të tjera mbështetëse logjistike, si dhe anije luftarake.

Anijet luftarake moderne të marinës përgjithësisht ndahen në shtatë kategori kryesore: aeroplanmbajtësja, kryqëzor, destrojer, fregata, korveta, nëndetësja dhe anije sulmuese amfibe. Ekzistojnë gjithashtu anije mbështetëse dhe ndihmëse, duke përfshirë naftëtarin, minahedhësin, varkën patrulluese, anije e kërkimit dhe tenderin hidrografik dhe oqeanografik. Gjatë epokës së lundrimit, kategoritë e anijeve u ndanë në anije të linjës, fregatë dhe sloop-of-war.

Emrat e anijeve detare zakonisht parashtesohen nga një shkurtim që tregon marinën kombëtare në të cilën ato shërbejnë. Për një listë të parashtesave të përdorura me emrat e anijeve shihni prefiksin e anijes.

Sot, anijet janë dukshëm më të shpejta se në vitet e kaluara, falë sistemeve shtytëse shumë të përmirësuara. Gjithashtu, efikasiteti i motorëve është përmirësuar, për sa i përket karburantit, dhe sa marinarë nevojiten për t'i përdorur ato. Në Luftën e Dytë Botërore, anijet kishin nevojë të furnizoheshin me karburant shumë shpesh. Megjithatë, sot anijet mund të shkojnë në udhëtime shumë të gjata pa karburant. Gjithashtu, në Luftën e Dytë Botërore, dhoma e motorit kishte nevojë për rreth një duzinë marinarë për të punuar motorët e shumtë, megjithatë, sot nevojiten vetëm rreth 4-5 (në varësi të klasës së anijes). Sot, grupet sulmuese detare në misione më të gjata ndiqen gjithmonë nga një sërë anijesh mbështetëse dhe rimbushëse që i furnizojnë me çdo gjë, nga karburantet dhe municionet, deri te trajtimi mjekësor dhe shërbimet postare. Kjo lejon që grupet e goditjes dhe anijet luftarake të qëndrojnë në det për disa muaj në të njëjtën kohë.

Varkat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "varkë" i referohet anijeve të vogla të kufizuara në përdorimin e tyre nga madhësia dhe zakonisht nuk janë në gjendje të bëjnë udhëtime të gjata të pavarura në det. Fjala e vjetër e marinës për të bërë dallimin midis anijeve dhe varkave është se varkat janë të afta të transportohen nga anijet. (Nëndetëse sipas këtij rregulli janë anije dhe jo varka, por zakonisht quhen varka që pasqyrojnë madhësinë e tyre të mëparshme më të vogël.)

Forcat detare përdorin shumë lloje varkash, duke filluar nga varkat 2,7 m deri te mjetet e zbarkimit 41 m. Ato mundësohen nga motorë me naftë, motorë benzine jashtë bordit ose avionë uji. Shumica e anijeve janë të ndërtuara prej alumini, tekstil me fije qelqi ose çeliku. Përdoren gjithashtu varka të fryra me byk të ngurtë.

Varkat patrulluese përdoren për patrullimin e zonave bregdetare, liqeneve dhe lumenjve të mëdhenj.

Anijet zbarkuese janë projektuar për të transportuar trupa, automjete ose ngarkesë nga anija në breg në kushte luftarake, për t'u shkarkuar, për t'u tërhequr nga plazhi dhe për t'u kthyer në anije. Ata janë të ashpër, me motorë të fuqishëm dhe zakonisht të armatosur. Ka shumë lloje në marinat e sotme duke përfshirë hovercraft. Ata zakonisht do të kenë një platformë hark që funksionon me energji elektrike, një pus mallrash dhe struktura të pasme që strehojnë dhomat e motorëve, shtëpitë e pilotëve dhe ndarjet e magazinimit. Këto varka ndonjëherë transportohen nga anije më të mëdha.

Anijet e operacioneve speciale janë mjete me shpejtësi të lartë që përdoren për futjen dhe nxjerrjen e personelit të forcave speciale dhe disa mund të jenë të transportueshme (dhe të vendosura) nga ajri.

Varkat e përdorura në role jo luftarake përfshijnë varkat e shpëtimit, varkat postare, varkat e transportit të linjës, varkat me vozë, varkat e shpëtimit të avionëve, rrëshqitësit e silurëve, anijet për asgjësimin e mjeteve shpërthyese, varkat e shërbimeve, varkat e zhytjes, objektivat dhe varkat e punës. Varkat përdoren gjithashtu për punën e anketimit, kujdesin e zhytësve dhe operacionet e minave. Varkat për transportimin e ngarkesave dhe personelit njihen ndonjëherë si lëshime, koncerte, maune ose varka festash në breg.

Njësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat detare zakonisht organizohen në njësi bazuar në numrin e anijeve të përfshira, një anije e vetme është njësia më e vogël operacionale. Anijet mund të kombinohen në skuadrile ose flotilla, të cilat mund të formohen në flota. Madhësia më e madhe e njësisë mund të jetë e gjithë Marina ose Admiraliteti.

Një forcë detyre mund të mblidhet duke përdorur anije nga flota të ndryshme për një detyrë operacionale.

Personeli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oficerët e marinës indoneziane

Pavarësisht pranimit të tyre në shumë fusha të shërbimit detar, marinarët femra nuk u lejuan të shërbenin në bordin e nëndetëseve amerikane derisa Marina e SHBA-së hoqi ndalimin në prill 2010.[1] Arsyet kryesore të cituara historikisht nga Marina e SHBA-së ishin udhëtimet e zgjatura të detyrës dhe kushtet e ngushta që nuk ofrojnë pothuajse asnjë privatësi. Marina Mbretërore e Mbretërisë së Bashkuar ka pasur kufizime të ngjashme. Australia, Kanadaja, Norvegjia dhe Spanja hapën më parë shërbimin e nëndetëseve për gratë marinare.[2]

Këmbësoria detare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këmbësoria detare, e njohur zakonisht si marinsat, është një kategori e këmbësorisë që është pjesë e forcave detare të një shteti dhe kryen role në tokë dhe në det, duke përfshirë operacionet amfibe, si dhe role të tjera, detare. Ata kryejnë edhe detyra të tjera, duke përfshirë luftën tokësore, të ndara nga operacionet detare.

Gjatë epokës së perandorisë romake, forcat detare përfshinin legjionarë detarë për aksionet e abordazhit. Këto ishin trupa të trajnuara kryesisht në luftën tokësore dhe nuk kishin nevojë të ishin të aftë për të menaxhuar një anije. Shumë më vonë, gjatë epokës së lundrimit, një përbërës i marinsave shërbeu një rol të ngjashëm, duke qenë ushtarë me anije, të cilët u përdorën ose gjatë aksioneve të hipjes, si gjuajtës të mprehtë ose në bastisje përgjatë vijave bregdetare.

Infantería de Marina spanjolle u formua më 1537, duke e bërë atë forcën më të vjetër detare aktuale në botë. Marinsat Mbretërore britanike kombinohen si një forcë e bazuar në anije dhe gjithashtu janë të trajnuar posaçërisht në operacionet dhe taktikat e stilit komando, duke vepruar në disa raste veçmas nga pjesa tjetër e Marinës Mbretërore. Marinsat Mbretërorë kanë gjithashtu njësinë e tyre të forcave speciale.

Në shumicën e vendeve, forca detare është një pjesë integrale e marinës, por ka variacione të tilla si Troupes de marine franceze që në fakt është pjesë e ushtrisë franceze. Trupat e Marinës së Shteteve të Bashkuara janë një shërbim i veçantë i armatosur brenda Departamentit të Marinës së Shteteve të Bashkuara, me strukturën e vet drejtuese.

Aviacioni detar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aviacioni detar është aplikimi i fuqisë ajrore ushtarake nga marina, qoftë nga luftanijet që hipin në avionë, qoftë nga bazat tokësore.

Në Luftën e Parë Botërore, disa marina përdorën avionë lundrues dhe varka fluturuese - kryesisht për scouting. Nga Lufta e Dytë Botërore, aeroplanmbajtëset mund të mbanin aeroplanë bombardues të aftë për të sulmuar objektivat detarë dhe tokësorë, si dhe avionë luftarakë për mbrojtje. Që nga Lufta e Dytë Botërore, helikopterët janë hipur në anije më të vogla në role të tilla si lufta kundër nëndetëseve dhe transporti. Disa marina kanë operuar gjithashtu avionë me bazë tokësore në role të tilla si patrullimi detar dhe trajnimi.

Forcat e aviacionit detar kryejnë kryesisht role detare në det. Sidoqoftë, ato përdoren gjithashtu në një sërë rolesh të tjera.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Associated Press: Biden notes big year, sub service for Navy women" (në anglisht). 1 qershor 2010. Arkivuar nga origjinali më 1 qershor 2010.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
  2. ^ "NATO Review - Vol. 49 - No 2 - Summer 2001". www.nato.int (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 prill 2021. Marrë më 1 gusht 2022.