Jump to content

Marrëveshja e standardizimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

NATO, një marrëveshje standardizimi (STANAG, marrëveshja STANAG)[1] përcakton proceset, procedurat, termat dhe kushtet për procedurat ose pajisjet e përbashkëta ushtarake ose teknike midis vendeve anëtare të aleancës. Çdo shtet i NATO-s ratifikon një STANAG dhe e zbaton atë brenda ushtrisë së vet. Qëllimi është të ofrojë procedura dhe logjistikë të përbashkët operacionale dhe administrative, kështu që ushtria e një vendi anëtar mund të përdorë rezervat dhe mbështetjen e ushtrisë së një anëtari tjetër. STANAG-të formojnë gjithashtu bazën për ndërveprimin teknik midis një larmie të gjerë sistemesh komunikimi dhe informacioni (CIS) thelbësore për operacionet e NATO-s dhe aleatëve. Standardet dhe Profilet e Ndërveprueshmërisë së NATO-s Publikimi i të Dhënave Aleate 34 (ADatP-34), i cili mbulohet nga STANAG 5524, mban një katalog të standardeve përkatëse të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit.

STANAG-të botohen në anglisht dhe frëngjisht, dy gjuhët zyrtare të NATO-s, nga Zyra e Standardizimit të NATO-s në Bruksel.

Midis qindra marrëveshjeve të standardizimit (gjithsej deri në prill 2007 ishte pak më pak se 1300) janë ato për kalibrat e municioneve të armëve të vogla, shenjat e hartave, procedurat e komunikimit dhe klasifikimin e urave.

  1. ^ "Standardization". nato.int/ (në anglisht).