Jump to content

Mateu Brady

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mateu Brady në vitin 1875

Mateu B. Brady (18 maj, 1822 – 15 janar, 1896) ishte fotograf amerikanë.

Mateu Brady lindi më 18 maj 1822 në Warren County, Nju Jork. Ai ishte fëmija më i ri prej tre fëmijëve të Andrew dhe Samanta Julia Brady. Në moshën 16 vjeçare, ai u largua për në Saratoga, Nju Jork, ku e takoi potretin e famshëm William Page. Mateu u bë studenti i tij. Më 1839, ai shkoi për në Albany, pastaj për në New York City, ku i vazhdoi studimet me William dhe me ish-mësuesin e William, Samuel Morse. Më 1844, Mateu e hapi një studio të fotografive në Nju Jork. Më 1849, ai e takoi Julia Handy, ku u martua me të më 1851 dhe jetuan në Staten Island.

Mateu vdiq më 15 janar 1896 pas një aksidentit me tramvaj. Mateu u varros në Uashington D.C.